НИЦА

Ница (на френски Nice) е град в Югоизточна Франция, регион Прованс-Алпи-Лазурен бряг. Градът е важен туристически център на Средиземно море.

В центъра е главният площад „Масена“, построен през 1835 г. На изток от него е старият район на града, така наречената Стара Ница, прочута с тесните си извити улички и множество ресторанти, където могат да се опитат специалитетите на местната кухня. От началото на 20 век в града започват да идват на почивка англичани, които прекарвали в Стара Ница цялата зима. Те били толкова много, че знаменитата 7-километрова крайбрежна улица получила названието „Английска алея“ (Promenade des Anglais).

Всяка година от 13 до 25 февруари се провежда знаменитият карнавал в Ница.

Той се свързва с маскарадните процесии, включващи: парадът на цветята, соарета и концерти, които събират над 1,2 млн. зрители.

В Ница може да намерите малки провинциални площади, където с часове да седите на по чаша кафе, но ще откриете и паркове, катедрали и известни музеи като: Музеят Матис (Musée Matisse), Музей на модерното и съвременното изкуство (Musée d’art Moderne et d’art Contemporain) и Musée National Message Biblique Marc-Chagall.

В понеделник и петък можете да летите директно от летище София до невероятната Ница.