МАЛАГА

Ма̀лага е град в Южна Испания. Той е втори по големина град в Андалусия и голямо пристанище.

Намира се на брега на Средиземно море, част от Коста дел Сол и е заобиколена от планини. Климатът е мек, а средната годишна температура е 19°C.

В исторически план, градът е основан от финикийци през 10-ти век пр.н.е. През 3-ти век пр.н.е. попада под римско владение, а през 5-ти век е завладян от вестготите. През 8-ми век при завладяването на Испания от маврите, Малага става важен търговски център в границите на халифата на Кордоба. В края на 15-ти век градът завзет от кастилските войски, с което приключва мюсюлманското присъствие в района.

Малага е известна като родното място на художника Пабло Пикасо. За да разгледате града изцяло са ви необходими няколко дни – за плаж, разходка в планината, архитектурните паметници, музеите и местната кухня.

Сред забележителностите, които непременно трябва да посетите са:

Музеят на Пикасо колекцията, която е изложена в музея, съдържа произведения от различните периоди на художника – от ранните му периоди до кубизма.

Римският театър е най-старата забележителност на Малага, но е открит едва преди 55 години. Той се намира в основата на хълма, който води към крепостта Алкасаба, построена от маврите през 700 г. пр. Хр. 

Пристанището и плажът на Малагапристанището на града е второ по големина в Средиземно море. На изток се намира плажът Малагуета, най-известният плаж на Малага.

Можете да резервирате директен полет за вторник или четвъртък от летище София до Малага.