ПАФОС

Пафос е крайбрежен град в югозападната част на остров Кипър. В миналото двете му части са наричани Стари Пафос и Нови Пафос. Понастоящем единствено новият дял е населен.

Според митологията Пафос е родният град на гръцката богиня на любовта Афродита. Немалка част от местата в града са свързани с името на богинята. Най-известни сред тях са скалите на Афродита, обителта на Афродита в село Куклия, Баните на Афродита и Фонтанът на любовта. Името на града произхожда от дъщерята на Афродита и Пигмалион, наричана Пафос.

Археологическите проучвания сочат, че Пафос е бил обитаван още от неолита. Градът е център на култа към Афродита и други елинистки богини на плодородието. Тук е издигнат храм на Афродита през 12 век пр.н.е, тук се намират и едни от най-запазените и впечатляващи мозайки в цялото Източно Средиземноморие. Забележителното историческо наследство на града го превръща в открит музей. Целият град е вписан в списъка на ЮНЕСКО за културните наследства.

В гръко-римски времена средището е столица на Кипър. В него са запазени многобройни развалини от римската епоха, като те са всекидневно посещавани от туристи. През I век от н.е. апостол Павел проповядва божието слово в града. Непосредствено край града е разположено новооткритото международно летище.

Градът е избран за Европейска столица на културата 2017 заедно с град Орхус (Дания).

Директни полети до кипърския град Пафос се изпълняват всеки понеделник, сряда и петък.