Неапол

Неапол е централният град на областта Кампаня, известна с едни от най-живописните и прекрасни плажове в Италия. Градът впечатлява не само с разнообразието от географски особености - близостта до морето, намира се в подножието на вулкана Везувий,  както и до известния остров Капри, но и с вековната си история и култура.

С директните полети София – Неапол от края на юли и тази дестинация вече е леснодостъпна. Самолетът каца на летището Каподикино, което е най-голямото в Южна Италия и се намира на 6 км от Неапол. С шатъл можете да стигнете до центъра на града или до железопътната гара. Цената е 4 евро ако купите билета от шофьора и 3 евро от магазините за цигари, където в Италия традиционно се продават билети за градския транспорт. Градът е известен със своя натоварен трафик, следващ собствени правила и с наличие на нелицензирани таксита, които могат да ви вземат суми, които далеч надхвърлят регламентираните.

Историческият център на Неапол е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО със своята почти трихилядолетна история. Върху една относително малка територия се намират голям брой замъци, кралски резиденции, величествени сгради и църкви с историческо значение. Централният площад на града се нарича „Пиаца дел Плебисито“ („Площад на народа“). Там са разположени кралският дворец, забележителната църквата „Сан Франческо ди Паола“ и най-старият работещ оперен театър в Европа „Сан Карло“. Многобройни са историческите забележителности, които още могат да се видят, като кралският дворец Каподимонте, който е превърнат в галерия, а сред ценните му експонати  са картината на Караваджо - „Бичуването на Христос“ и творбата на Анди Уорхол - „Везувий“. Най-голямата колекция от древногръцки и римски експонати са събрани в Националния археологически музей, а в „Кастело дел`Ово“ („Замъкът на яйцето“) – се помещава Музеят на праисторията.

Огромен туристически интерес предизвикват и древните градове Помпей и Херкулан, унищожени при изригването на Везувии през 79 г., които се намират съвсем близо до Неапол.

Освен с историческите си забележителности градът е известен като родно място на пицата. В началото тя била храна на бедните, но след 1889 г., когато Маргарита Савойска, съпруга на италианския крал Умберто Първи решава да я опита, пицата се превръща и в любима храна на аристократите. Пицата, която най-много харесала кралицата и до днес носи нейното име – Маргарита. Тя била приготвена с домати, босилек и традиционното за региона сирене моцарела. Ако попаднете в Неапол не пропускайте да опитате и друг специалитет – сфолиатела, десерт във формата на мида, който се прави от бутер тесто и специален крем. Към него можете да добавите чаша лимончело, традиционен ликьор, приготвян от специален сорт лимони, които растат в областта Кампаня.