Мюнхен/ Меминген

От 26 юли 2015 г. пътниците на летище София вече могат да летят до Мюнхен, Меминген с авиокомпания Wizz Air.

Ако решите да останете в малкото градче Меминген ще можете да се потопите в средновековния дух на Германия. Тук са най-добре запазените величествени замъци, дворци, укрепления и стени в страната.

През 1525 г. в Меминген е подписан първият в Европа документ за човешките права, затова и мотото му е „град на човешките права“. В него ще откриете много църкви, галерии и музеи. Ще можете да се насладите на традиционна кухня в уютната атмосфера на местните заведения.

На 115 км от Меминген е третият по големина град в страната Мюнхен. Той е център на провинция Бавария и е разположен на река Изар.

Мюнхен има добре развит обществен транспорт с широка мрежа от метро, наземни влакове, автобуси и трамваи, преплитаща се около централните площади Маринплац и Карлсплац. Дневна карта за цялата транспортна мрежа струва 10 евро. От летище Меминген до града има директен автобус, като разписанието му е съобразено с полетите, а цената на еднопосочен билет е 20 евро. Можете да си закупите билет и онлайн на www.allgaeu-airport-express.de така той ще ви струва 15 евро.

Мюнхен често се асоциира с Октоберфеста и бирарията Hofbräuhaus. Градът, обаче привлича и със сгради в архитектурния стил „Mаксимилиан”. В символ на града се е превърнала готическата църква „Дева Мария” построена през 1494 г. В нея се намират гробът на император Лудвиг и картината на Ван Дайк „Исус на Кръста”. Фигурата на герба на града е „мюнхенското детенце”, което всъщност е фигура на монах.

В Мюнхен задължително посетете Замъкът, в който са живели баварските крале. Изложба показва съкровища от монархическия период. В града се намира Музеят на науката – най-големият музей за технологии и наука, както и Художествената галерия (Pinakotheken), където има изкуство от всеки един век. Галерията е разделена на три части – Стара, Нова и Пинакотеката на модерното изкуство. Старата пинакотека е една от най-старите и значими картинни галерии в света. В нея са изложени повече от 800 шедьовъра на европейски художници от Средновековието до края на периода Рококо и си заслужава да бъде разгледана.

Обичащите природата могат да се разходят в Английската градина, която е бивш ловен парк, трансформиран в „градина за хора” от Карл Тюдор през 1789 г. За почитателите на марката BMW, както и за заинтересованите от индустриалната история на колите могат да посетят и разгледат Музея на BMW, построен през 1973 г. Любителите на бирата пък могат да разгледат Музея на бирата.

В зависимост от времето, в което сте планирали своето пътуване, в Мюнхен се провеждат различни събития, част от които може да станете и вие.

През февруари в града се провежда карнавал, характеризиращ се с цветни паради и маскени балове. Празненствата продължават от 4 до 6 седмици, в зависимост от Великите пости. В средата на февруари се провежда и модна седмица в Мюнхен. През нея най-новите и елегантни колекции се показват на ревюта в различни места из града.

Март е единият от месеците за привържениците на бирата. Тогава се провежда „Силния сезон на бирата”, по време на който на сериозните пиячи дават свежата реколта, за да ги укротят до Октоберфеста. Сезонът започва от третия петък на Великите пости и продължава две седмици.

През юни можете да посетите филмовия фестивал в Мюнхен и Музикалният фестивал Tollwood. Юли е запазен за фестивала на операта и Мюнхенско лято на музиката, както и за един от най-големите гей паради в Европа.

Малко познат факт е, че най-известният бирен фестивал в света Октоберфест започва през последната седмица на септември и продължава 16 дни. Освен пиенето на различни марки бира той включва и много други вълнуващи събития, и различни сергии за пазаруване. За първи път се провежда на 12 октомври 1810 г. в чест на сватбата на принц Лудвиг I и принцеса Тереза фон Сакс-Хилбургхаузен.

Не пропускате да опитате и класическите висококалорични мюнхенски ястия. Например, вкусния свински джолан със зеле и картофени кнедли или пък ябълковия щрудел и яйчения крем за десерт.

Приятно пътуване!