ЛИСАБОН

Лисабон е столица и най-голям град на Португалия. Разположен е при вливането на река Тежу в Атлантическия океан. Португалия е наричана „Краят на Европа“ не само заради географското си местоположение, а и заради цялостната й атмосфера – обликът й е вдъхновен по-скоро от задокеанските й колонии, отколкото от европейските й съседи.

Само част от многобройните забележителности на Лисабон са:

Ботаническата градина на Университета в Лисабон – ще откриете разнообразие на растителни видове от цял свят, много тропични и екзотични представители на различни държави.

Музеят на Азулежу – намира се в някогашния Манастир на Божията майка. Азулежу са изрисуваните керамични плочки в Португалия, които са уникални и типични за местната архитектура.

Площад Терейро до Пако – най-големият открит площад в Европа, величествена архитектура и мащабност, красиви бутици, хотели и ресторанти.

Квартал Алфама – най-старият и живописен квартал на Лисабон, където са Лисабонската катедрала (Santa Maria Maior de Lisboa or Sé de Lisboa); Замъка на св. Георги, издигащ се от най- високия хълм; Терасата Largo das Portas do sol, откъдето може да се полюбувате на красивите гледки към града и реката.

Музеите на декоративните изкуства и Фадо музиката – уникално културно богатство на страната.

Квартал Белем със всичките си забележителности: Кулата Белем – символ на Лисабон, един от защитените обекти на ЮНЕСКО; „Паласио де Белем“ – президентската резиденция; Йеронимският манастир, където се намират Музеят на корабоплаването и Националният археологически музей.

Паметникът на откривателите, също в квартал Балем отправна точка на почти всички велики географски открития. Построен е в чест на мореплавателите, открили „нови“ светове през XV и XVI век. Величественият монумент е във формата на кораб с платна, а на борда му се открояват фигурите на личности като Педру Алвареш Кабрал Васко да Гама, Фернандо Магелан и др.

До Лисабон има директни полети от летище София всеки вторник и събота.