Кьолн

2000 години история

Разположен на двата бряга на река Рейн, Кьолн е считан за един от най-старите градове в Германия. Римското наследство e представено в Римско-германския музей, който разказва за историята на римляните по река Рейн. Средновековието присъства в градски порти, градска палата, археологическата зона. Градският музей на Кьолн излага експонати от Средновековието до днес.

Летище Кьолн/Бон е разположено в самия град Кьолн на около 15 км от центъра и на 16 км от град Бон. Аеропортът е хъб, обслужван от много нискотарифни превозвачи – над 30 авиокомпании летят оттам за над 100 дестинации по света. Намира се на по-малко от час от летищата Франкфурт и Дюселдорф. То предоставя бързи жп връзки - с влаковете „Талис“ до Брюксел за по-малко от 2 часа и до Париж за около 3 часа, както и с „Евростар“ до Лондон за 4 часа.

Кьолнската катедрала

Символът на Кьолн, величествената Готическа Катедрала е най-посещаваната забележителност в Германия – от около 6.5 млн. туристи годишно. Най-голямата в Северна Европа, третата по височина в света, катедралата е строена повече от 600 години. Тук в три саркофага от злато, сребро и скъпоценни камъни са разположени мощите на Тримата влъхви. Изумителен е стъклописът, дело на германския художник Герхард Рихтер, който се състои от 11 500 идентични по размер парчета цветно стъкло.

244 храма

Градът с най-много храмове на север от Алпите - 244. Обиколката из тях наричат Свещения път – Via Sacra. Той води до 12 големи и 13 малки римокатолически църкви, част от които все още са в реставрация след войната.

Над 40 музея

Един от тях е най-вкусният музей - Музеят на шоколада. В него можете да видите какаови дървета, както и най-големия шоколадов фонтан, висок 3 метра.

Известен е музеят „Лудвиг, посветен на модерното изкуство от началото на 20-ти век, често и с временни изложби на различни колекции.

Музеят на карнавала разказва за историята и развитието му от началото до наши дни.

Карнавалът и бирата „Кьолш“

Това са традиците на Кьолн.

Известният в цял свят Кьолнски карнавал – „Петият сезон“, събира над милион зрители и участници и дава на града името Столица на Карнавала.

„Кьолш“ пък е типичната местна бира, която е част от задължителната програма не само по време на карнавала.

Казват, че Кьолн е град, в който има по нещо за всеки. Казват, че няма значение по кое време на годината си дошъл. Казват, че тук живеят едни от най-отворените към света и другите хора. Може би всичко това е „Петият сезон“.