Женева

Женева е главен административен център на едноименния кантон в Югозападна Швейцария. Градът е трети по големина в страната и има 185 000 жители. По качество на живот се нарежда сред „световните градове”. Седалище е на международни и неправителствени организации и се възприема като „столицата на мира”. Официалният език е френски, но се говорят английски, руски, португалски, арабски и испански. Валутата е швейцарски франк. Пари могат да се обменят в банките, пощенските станции и жп гарите.

 Международното летище Женева се намира на 5 км от центъра на града. На всеки 10 минути има влакове между летището и Централната жп гара. Пътуването е около 6 минути.

Мотрисите се движат между 05:30 и 00:20 ч. Автобус № 10 пътува около 15 минути от летището до Централна гара. Билетът струва 3 швейцарски франка и е валиден в продължение на час. До 80 минути след кацане за придвижване до мястото за настаняване в града напълно безплатно може да се ползва транспортната услуга „Geneva Unireso Network”. Билет се взема от автомат в залата за получаване на багаж на летището. Такситата изминават разстоянието от аерогарата до града за около 30 минути на цена до 30 франка.

Всяка година през декември с демонстрации, конни паради и топовни изстрели в Стария град отбелязват съкрушителната победата над завоевателя Шарл Емануел I, Дюк на Савоа. По време на празника прочутият швейцарски шоколад е главен герой. Прави се специален шоколадов котел, пълен с бонбони и зеленчуци от марципан. Легендата разказва, че смела жителка на Женева метнала котел с гореща супа върху главите на вражеските войници и това станало началото на поражението им. За всички граждани фестивалът Л`Ескалад (изкачването на стените) е символ на независимостта.

Женева завладява с природна красота, архитектурни и културни забележителности. Же д'О е най-високият фонтан в света. Той изстрелва 500 литра вода в секунда на височина 140 метра. Намира се в Леманското езеро. Дворецът на Нациите е внушителна мраморна сграда със забележителна архитектура, заобиколена от красиви зелени паркове. Цветният часовник символизира световноизвестната часовникова индустрия и е направен от 6 500 цветя, които се подменят всяка година. Ботаническата градина е удивителен парк и „жив музей” с над 16 000 вида растения. Тя е и най-големият хербариум в света (над 6 милиона растения). Катедралата Сен Пиер е била първоначално католическа. Днес е въплъщение на реформаторския дух и е допълнена от музей с археологическа експозиция за християнството и Музея на Реформацията. Международният музей на Червения кръст представя уникална мултимедийна изложба за разрушителната сила на войната, страданията на хората и усилията за спасяване на нуждаещите се по целия свят. Музеят „Патек Филип” представя швейцарската страст към часовниците и времето. Той включва впечатляваща колекция с експонати от първите изобретения на базирания във Женева производител на часовници. Музеят Ариана представя богата колекция от керамика произведена в Европа и Далечния изток. Природонаучният музей съхранява и популяризира обекти на живата и нежива природа. Европейският съвет за ядрени изследвания (ЦЕРН) е най-голямата лаборатория за физически частици в света. В интерактивния научен център могат да се изучават мистериите на вселената. Лифтът Téléphérique du Salève се намира от другата страна на френската граница и разкрива невероятна гледка към Женевското езеро и Мон Блан. Прочутите производители на бутиков шоколад "Стетлер", "Ауер" и "Шоколатри дю Рон" предлагат туристически обиколки, запознаващи с процеса на изработване на шоколада.