Бари

Разположен живописно на адриатическия бряг, Бари е главният град на областта Пулия.

Това е вторият по значение икономически център в Южна Италия след Неапол, въпреки че няма големи промишлени предприятия. В основата на икономиката на града са търговията, транспортът и туризмът. Областта Пулия е най-големият производител на селскостопански стоки в Италия (основно зехтин и вино). Добре развита е и риболовната индустрия.

Международното летище на града носи името на папа Йоан Павел II - Карол Войтила. С директните полети от София до Бари вече имате още една възможност да се докоснете до красотата на града, който е познат сред българските туристи най-вече като спирка на фериботния маршрут Игуменица – Бари. Градчето е очарователно и определено има какво да предложи на един запален пътешественик.

Разделен е на четири части – стара, модерна и две пристанища. Старият град, познат като Бари Векия, очарова с тесни криволичещи улички, които ще ви превърнат в откривател на съкровища.

Най-ценните от тях са базиликата Свети Николай, която е построена през 1087 г. В гробница под олтара й се съхраняват останките на светеца. Катедралата на Бари е пример за римската архитектура в Пулия. Замъкът Свабиан е построен през 12 век. Бил е разрушаван и изграден отново, а днес в него се организират изложби.

Интересни за посещение са и руската църква – построена от поклонници отишли в Бари да посетят мощите в базиликата Свети Николай и ботаническата университетска градина.

В новия град можете да се отдадете на пазаруване по търговските улици Виа Манцони и Корсо Кавур. Разхождайки се по Корсо Кавур, случайно или не, ще се натъкнете на сградата на операта – Театър Петруцели – една от най–величествените в Италия след тези в Милано и Неапол.

Всяка година в Бари се провежда фестивал, посветен на Свети Николай, покровител на града. Стотици хора пристигат, за да станат част от историческите и религиозни тържества.

И тъй като сте в Италия, непременно се отдайте на активен кулинарен туризъм. Задължително включете в менюто си паста, пица, фокача, пикантни тарали и уникалния хляб Алтамура, който можете да опитате само в Бари.

Отдайте нужното внимание и на виното. Емблематични са местните вина Гравина, Локоротондо и Джоя дел коле. Десертни вина от сорта Алеатико (напомнят вкуса на нашите вина от сорта мускат) са чудесен завършек на всяка изискана вечеря.