БАКУ

Баку е столица и най-голям град в Азербайджан, както и древен град и богат културен център. Тук се сливат Европа и Азия, западната и източната култура, традиция и съвремие.

Страната отдавна се радва на славата на модерна мюсюлманска общност, в която за първи път са отворени библиотека, театър и опера.

Съвременен Баку е град с развита инфраструктура и крупен индустриален център като все повече се превръща в символ на дръзка и модерна източна архитектура.

Някои от най-впечатляващите архитектурни проекти, които създават футуристичния вид на столицата включват:

Кулите на пламъка (Flame towers) – едни от най-високите небостъргачи в Баку, с височина от 190 м. Кулите са изцяло покрити с LED екрани, които пресъздават светлините и движението на огън и възхищават туристите дори от най-далечните точки на света.

Центърът „Гейдар Алиев“ (Heydar Aliyev Center) е впечатляваща архитектурна композиция, заслужено спечелила престижната награда „Дизайн на годината 2014“. В смайващата сграда намират място музей, аудитория и просторна галерия.

Хотелите „Полумесец“ и „Пълнолуние“ (Crescent Hotel & Full Moon Hotel), Каспийският мол на брега (Caspian Waterfront Mall) и Проектът „Белият град“ (White city) са само част от уникалната атмосфера в града.

До Баку има директни полети от летище София всеки вторник.