ПАФОС

Пафос е крайбрежен град в югозападната част на остров Кипър. В миналото двете му части са наричани Стари Пафос и Нови Пафос. Понастоящем единствено новият дял е населен.

Според митологията Пафос е родният град на гръцката богиня на любовта Афродита. Немалка част от местата в града са свързани с името на богинята. Най-известни сред тях са скалите на Афродита, обителта на Афродита в село Куклия, Баните на Афродита и Фонтанът на любовта. Името на града произхожда от дъщерята на Афродита и Пигмалион, наричана Пафос.

 

ВИЖ ПОВЕЧЕ

НИЦА

Ница (на френски Nice) е град в Югоизточна Франция, регион Прованс-Алпи, Лазурен бряг. Градът е важен туристически център на Средиземно море.

В центъра е главният площад „Масена“, построен през 1835 г. На изток от него е старият район на града, така наречената Стара Ница, прочута с тесните си извити улички и множество ресторанти, където могат да се опитат специалитетите на местната кухня. 

ВИЖ ПОВЕЧЕ

МАЛАГА

Ма̀лага е град в Южна Испания. Той е втори по големина град в Андалусия и голямо пристанище.

Намира се на брега на Средиземно море, част от Коста дел Сол и е заобиколена от планини. Климатът е мек, а средната годишна температура е 19°C.

Малага е известна като родното място на художника Пабло Пикасо. За да разгледате града изцяло са ви необходими няколко дни – за плаж, разходка в планината, архитектурните паметници, музеите и местната кухня.

 

ВИЖ ПОВЕЧЕ

ЛЮБЛЯНА

Любляна е основният културен, административен, икономически и финансов център на Словения.

На нейно място е имало римско селище, наречено Емона, което е било под набезите на различни хунски племена. Градът е разположен в централната част на страната, близо до вливането на река Любляница в Сава.

Задължителна за туристите е разходката по крайбрежната алея на Любляница. На метри от реката в идеалния център се намира един от най-известните стари храмове – францисканската църква Благовещение. Срещу нея е друга атракция в града – именитите “Трите моста”.

 

ВИЖ ПОВЕЧЕ

 

ЛИСАБОН

Лисабон е столица и най-голям град на Португалия. Разположен е при вливането на река Тежу в Атлантическия океан. Португалия е наричана „Краят на Европа“ не само заради географското си местоположение, а и заради цялостната й атмосфера – обликът й е вдъхновен по-скоро от задокеанските й колонии, отколкото от европейските й съседи. Само част от многобройните забележителности на Лисабон са: 

Квартал Алфама – най-старият и живописен квартал на Лисабон, където са Лисабонската катедрала; Замъка на св. Георги; Терасата Largo das Portas do sol, откъдето може да се полюбувате на красивите гледки към града и реката.

ВИЖ ПОВЕЧЕ

 

БАКУ

Баку е столица и най-голям град в Азербайджан, както и древен град и богат културен център. Тук се сливат Европа и Азия, западната и източната култура, традиция и съвремие.

Страната отдавна се радва на славата на модерна мюсюлманска общност, в която за първи път са отворени библиотека, театър и опера.

Съвременен Баку е град с развита инфраструктура и крупен индустриален център като все повече се превръща в символ на дръзка и модерна източна архитектура.

 

ВИЖ ПОВЕЧЕ