Пристигане

Добре дошли на Летище София!

При пристигане на Летище София трябва да сте информирани за визовите условия за влизане в България. За трансферни полети се ориентирайте към трансферния пункт по указателните табели.

Ако имате увреждания или сте с ограничена подвижност и желаете да пътувате с въздушен транспорт, Регламент 1107/2006 Ви гарантира съдействие, съобразено с Вашите нужди, на територията на летищата от Европейския съюз.

Паспортен контрол

Всички пристигащи пътници преминават през пунктовете за паспортно-визов контрол.

На Терминал 2 са разположени също 4 гишета за електронна гранична проверка, които могат да се ползват от граждани на ЕС, притежаващи паспорт с биометрични данни.

Препоръчваме предварително запознаване с паспортно-визовите изисквания за влизане и престой в Република България.

Получаване на багаж

Зоните за получаване на багаж са разположени непосредствено след пунктовете за паспортно-визов контрол. Проследете информацията на мониторите над багажните ленти, за да се ориентирате къде да очаквате багажа от вашия полет.

Уверете се, че полученият багаж е вашият.

Непристигнал и повреден багаж

Ако вашият багаж не е пристигнал или установите повреди или липси от неговото съдържание е необходимо да се обърнете към съответното бюро „Рекламация багажи”, обслужващо авиокомпанията, с която сте пристигнали на Летище София.

В случай, че сте напуснали територията на летището, следва да се обърнете директно към авиокомпанията-превозвач в 7-дневен срок, считано от датата на пътуването ви.

Важно!

Препоръчваме да се запознаете с правилата за превоз на багаж, публикувани от авиокомпанията-превозвач на нейната интернет страница.

Рекламация багажи

 

„СОФ КЪНЕКТ” АД

+359 2 937 3555
+359 2 937 3554

[email protected]

09:00ч. - 23:00ч.

Терминал 2

Авиокомпании Air Berlin, Air France,  BA – British Airlines,LY – El Al, E4 – Enter Air, 6H – Israir,OS – Austrian Airlines,LH – Lufthansa

Терминал 1

Авиокомпании

7W – Wind Rose;8Q – Onur Air

BGH – BH Air, BUC – Bulgarian Air Charter,EW – Eurowings

PC – Pegasus Airlines, VBB – Alk JSC

XC – Corendon Airlines, XQ - Sunexpress

 „Суиспорт България” АД

Терминал 2

Авиокомпании Bulgaria Air, Air Malta,

+359 879 978 210

 [email protected]

“Голдеър Хендлинг” АД

Терминал 2

Авиокомпании Turkish Airlines, Aeroflot, Alitalia, Olympic Air, Qatar Airways, LOT, Cyprus Airways, TAROM

Терминал 1

Авиокомпании Easy Jet, Wizz Air,  

+359 2  937 3903

Трансфер

Ако вашето пътуване ще продължи с последващ полет след пристигането ви на Летище София, проследете актуалната полетна информация и следвайте указателните табели към съответния изход за самолета. При необходимост се обърнете към трансферно гише. Не забравяйте да получите своя багаж, ако той не е бил регистриран до крайната точка на пътуването.

В случай, че излитате с полет от  терминал, различен от този на пристигане, можете да ползвате безплатния междутерминален транспорт след преминаване на гранична и митническа проверка.

Информирайте се предварително от вашата авиокомпания за особеностите при прекачване между международен и вътрешен полет.

Когато Летище София не е вашата крайна дестинация, а междинна спирка, ви препоръчваме да уплътните свободното време до следващия полет в салон „Плиска“ или „Преслав“, разположени в транзитната зона на Терминал 2.

Удобството и комфорта на нашите салони са на разположение също за организирани туристи, на които се налага да изчакат последващия автобусен трансфер до хотела на настаняване.

В транзитната зона на Летище София от първи до последен полет са отворени магазините за травъл ритейл и безмитни продажби - SA Buy/Bye Shop, за сувенири и преса, кафенета и заведения за хранене. На разположение на трасферните пътници са автомати за топли и студени напитки и пакетирани храни, други услуги.

Припомняме, че течностите, аерозолите и геловете, закупени от магазините,
разположени в гранична зона, се поставят в специален запечатан плик, като неговата цялост не бива да бъде нарушавана до достигане на крайната дестинация.

Салони и магазини

  • Посетете нашите салони за гости

    В тиха и спокойна обстановка, можете да прегледате актуална преса или да се концентрирате върху делови задачи.

  • SA Stop & Buy Shop

    Вашият магазин на Летище София

    Възпозлвайте се от специалните ни оферти в магазините за травъл ритейл и безмитни продажби на Летище София.

Митническа информация

Информация относно митническите ограничения и подлежащите на деклариране при влизане в страната стоки, парични и други ценности, може да бъде получена от ГУ „Митница". Конкретни запитвания могат да бъдат отправяни и на тел:

+359 2 980 4500.

Туристическа информация

Актуална и полезна информация за град София и околността пристигащите пътници могат да получат на официалния сайт на Столична община.