28
Май

С ароматни маслодайни рози посрещат на Летище София

Летище София и младежи доброволци днес посрещаха пътниците на Терминал 2 с кошници пълни с маслодайни рози. Така те представяха розобера в Розовата долина на България, който е вече в разгара си.

В два поредни дни, 28-29 май, младите хора подаряват на пасажерите ароматните цветове, брани по изгрев слънце в землището на с. Паничерево, Старозагорско. Идеята е да бъде популяризирана най-старата българска индустрия – производството на розово масло, в което страната ни е водеща в световен мащаб.

Пътниците и гостите на столичния аеропорт бяха впечатлени и от пъстротата на традиционните за Розовата долина носии, с които местните девойки бяха облечени.

За първи път кампанията стартира през 2012 г. на Летище София. Заради радушния прием и добрите отзиви тя става традиция вече и на други летища.

 

Производството на розово масло е най-старата индустрия на България. По българските земи розата започва да се отглежда през XV-XVI в. Първоначално се прави само благоуханна розова вода, но след откриването на двойната дестилация се появява и висококачественото розово масло.

Районите, в които маслодайната роза вирее най-добре, са около Казанлък, Карлово, Стрелча, Пещера и Брацигово. Розовата долина заема около 100 кв. км. Границите й са между Сливен и Клисура на изток-запад и Стара планина и Средна гора на север и юг. Хубавата почва, меката зима и умерените превалявания от дъжд са най-добрите климатични условия за натрупване на масло в листата на цветовете.