28
Фев

Oгромен потенциал за развитие на въздушния транспорт със Западните Балкани

Има огромен потенциал за развитие на въздушния транспорт със Западните Балкани. Това обяви председателят на Съвета на директорите на „Летище София“ ЕАД Ася Иванова по време на първото авиационно събитие от програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Данните сочат, че преди да бъде открита линията София-Белград през 2014 г. пътуващите по въздух пътници са били по-малко от 1 000. Още първата година трафикът се увеличава с 400% и достига 5 000 души. Тенденцията се запазва, като през миналата година броят на пътувалите между двете столици достига 8 000 души.

Потенциал за развитие на въздушните връзки се забелязва и при други страни от Западните Балкани. През миналата година общо 50 000 албански туристи са посетили страната ни, от тях само 2 000 са пътували със самолет. Подобна тенденция има и сред македонските туристи. Според статистиката от 1 млн. пътуващи, по-малко от 300 са предпочелите въздушния транспорт.

Конкретна стъпка на ръководството на „Летище София“ ЕАД в посока свързаност на Западните Балкани е предстоящото откриване на линията София-Любляна на 25 март. До словенската столица ще се лети три пъти седмично, а полетите ще се изпълняват от Adria Airways.