25
Авг

Стая за кърмачета и място за пътници с увреждания в обществената зона на Терминал 1

Ако пътувате с малко дете през Терминал 1 на летище София можете да използвате специално оборудваната стая, за да го нахраните, да го преоблечете, или да го освежите преди пътуването. Стаята е обзаведена с детско креватче, маса за преобличане, стол за кърмене. Има мивка с топла и студена вода. Вратата на помещението e с фолирано стъкло.

Ако поради заболяване или друга причина се нуждаете от специализирано съдействие, за да се придвижите и качите на самолета, можете да прекарате времето до полета, или да изчакате своя асистент в обособената и специално обозначена зона за пътници с увреждания и намалена подвижност.

Двете нови помещения на Терминал 1 са разположени на удобно и леснодостъпно място - в обществената зона на салон „Заминаване”, в ляво от входа, до магазина за вестници и списания.

 

На летище София в отдел „Индивидуални пътнически асистенти” работят 37 служители, които подпомагат както пътниците с физически затруднения, така и тези, които имат някакъв друг проблем при пътуване по въздух. През 2014 г. 21 659 пътници са се възползвали от тази услуга (на Т1 - 4 004 и на Т2 - 17 655). За първата половина на 2015 г. броят им е 10 602 (на Т1 – 2 054 и на Т2 – 8 548).

От миналата година специализирана зона за пътници с увреждания и намалена подвижност осигурява и на Терминал 2 дискретност и собствено пространство на тези, които я използват.

Новите помещения на Терминал 1 са част от политиката на летище София за подобряване условията за престой на пътниците със затруднения и на пътуващите с малки деца.