02
Юни

Рози за пристигащите на Терминал 2

 

За четвърта поредна година пътуващи и гости на летище ,,София” получиха маслодайни рози от землището на с. Паничерево, Старозагорско.

Рано откъснатият цвят е свеж, леко влажен от сутрешната роса и наситен с характерен аромат. Този аромат се усещаше в обществената зона на Терминал 2 и допринесе за повишеното настроение на посетителите.

Младежи доброволци подаряваха рози на пристигащите, кичеха косите и реверите им, снимаха се с тях и разказаха за ритуалите - розобер, розоварене и получаване на розово масло.

Пренесена по нашите земи в началото на XVIII век от Близкия Изток, днес розата дамасцена се превръща във визитка на страната ни.

 

В миналото розата дамасцена се е отглеждала само в Казанлъшката котловина, където са благоприятни почвените и климатични условия. Тя се култивира в много страни (Гърция, Кипър и Калифорния), но никъде другаде тя не дава толкова скъпоценно масло, както в Долината на розите. Маслодайната роза е многогодишен храст, който би могъл да се отглежда на едно място в течение на 20 – 40 години. Цъфтежът на розата започва в средата на май и продължава до средата на юни. Хиляди цветчета трябва да се преработят, за да се получи една – единствена капка масло. Розовото масло е течното злато на България.