13
Апр

Писателката Людмила Филипова в „Училище за авиация“

Една от най-популярните съвременни български писателки Людмила Филипова бе специален гост-лектор в априлското издание на доброволческата инициатива на летище София „Училище за авиация“.

Житейският и професионален път на Людмила Филипова е пъстър и разностранен. Тя е икономист по образование и автор на множество романи. Участвала е в три български антарктически експедиции. В момента следва магистратура по астрономия и астрофизика, а освен това е координатор за България на най-амбициозната международна програма за Мисия до Луната след програмата „Аполо“ на NASA.

По време на срещата с Людмила Филипова децата имаха възможността да научат повече за космоса и заобикалящата ни Вселена, както и любопитни факти за космическите мисии и експерименти. Особен интерес у децата предизвика и разказът на писателката за летателните апарати на бъдещето, както и за технологичния напредък на човечеството в сферата на космонавтиката.

След „междузвездната“ обиколка децата се запознаха отблизо и с работата на най-голямото българско летище и получиха поименни дипломи за участие в образователната програма на летището.

 

„Училище за авиация“ е първата по рода си доброволческа инициатива за българско летище. Основната цел на проекта е да запали интереса и въображението на децата и да ги запознае с необятния свят на авиацията. От стартирането на проекта през ноември 2017 г. вече стотици деца от различни столични училища успяха да се докоснат до магията на авиацията. Инициативата беше отличена със специална награда от Асоциацията на българските авиокомпании.