09
Мар

Космонавтът Красимир Стоянов гост-лектор на летище София

Месец преди Международния ден на авиацията и космонавтиката, образователната инициатива „Училище за авиация“ срещна деца от столично училище с българския космонавт и изследовател Красимир Стоянов.

По време на лекцията си той разказа как се е подготвял за втория българо-руски космически полет през 1987-1988 г., запозна децата с любопитни факти и истории от света на авиацията и космонавтиката, и им показа как изглеждат храните в Космоса.

След първото си „космическо пътешествие“ децата имаха възможност да разгледат отблизо най-голямото българско летище и да научат повече за дейността му.

В края на „учебния“ ден младите авиатори получиха от ръководството на летище София дипломи за участие в инициативата.

 

Доброволческата инициатива на летище София – „Училище за авиация“ стартира на 1 ноември 2017 г. Веднъж месечно утвърдени имена от света на авиацията разказват пред деца от различни столични училища на достъпен и интригуващ език за отговорностите на своите професии. По този начин „Училище за авиация“ цели да запали детското въображение и любопитство и да стимулира интереса на учениците към авиационните професии.

Досега лектори на „Училище за авиация“ са били: пилотът Марио Бакалов, експертът по авиационни произшествия Христо Христов, авиационните психолози Десислава Георгиева и Елена Панчева, както и човекът направил най-добрите снимки от въздуха – фотографът Огнян Стефанов и др.