Парка на Летище София, Т2

Паркът е разгърнат върху обща площ от 365 дка и представлява обособена зона за отдих и развлечение. Разположен около естествено езеро с типична растителност, паркът вписва новата летищна сграда към околните терени. Декоративните насаждения от езерото в посока дигата на р. Искър играят ролята на естествена връзка между двата водни басейна. Мрежата от алеи е с обща дължина около 2 000 метра. В централната част на парковата зона, върху площ от 590 кв. м, е разположен амфитеатър.

Денивелацията на терена по отношение на маневрените площи на летището осигурява покой за посетителите на парка, без да е пречка за вълнуващата гледка на кацащите и излитащите самолети.

Паркът на Летище София Т2 има всички предпоставки да се превърне в една от новите сцени на София за прояви на открито от културния афиш на столицата – включително и такива с международно участие.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС:

[email protected]

Опознавателни обиколки

Летище София ви предлага да ви отведе отвъд очевидното в работата ни. По време на опознавателната обиколка ще ви представим отблизо дейностите по летищно обслужване, ще ви запознаем с предназначението на специализираните съоръжения, ще ви дадем нов поглед върху това какво се случва в сърцето на летищния комплекс.

 

Маршрут „ЛЕТИЩЕТО ОТВЪТРЕ”

След преминаване през задължителната проверка за сигурност и навлизане в зоните с ограничен достъп, 5-километровият маршрут ще ви отведе на перона, през пътеките за рулиране до пистата за излитане и кацане и мостовото съоръжение над р. Искър. Ще ви запознаем с уникалната площадка за тестване на самолетни двигатели; ще ви покажем една от най-добрите европейски бази за ремонт и поддръжка на самолети; ще преминем покрай карго зоната на Летище София и покрай новата контролна кула на Ръководство въздушно движение. 

Имате възможност за избор между основен и разширен маршрут, като разликата между двата е в тяхната продължителност, съответно 60 и 90 мин. Освен че включва всички етапи от основния маршрут, разширеният маршрут предоставя възможност за посещение на летищната противопожарна служба и за демонстрация по пожарна безопасност. 

Изисквания за сигурност

Поради стриктните изисквания за сигурност всички участници в обиколките е необходимо предварително да изпратят лични данни по документ за самоличност, който да носят със себе си в деня на посещението. Предметите, които са забранени за пренос в зоните с ограничен достъп на летището са описани на линка по-долу.

Забранени предмети

За регистрация заявете вашето желание минимум 10 работни дни преди желаната дата за посещение чрез попълване на електронен формуляр или на електронен адрес:

[email protected]

Телефон за допълнителна информация:

+359 2 937 2065

Уведомяваме Ви, че опознавателните обиколки на Летище София временно са преустановени.

Маршрут "ПОЛЕТЪТ ЗАПОЧВА ТУК”

По време на посещението Ви в Терминал 2, ще ви запознаем с всички процеси свързани с Вашето пътуване – от закупуването на самолетен билет, през различните начини за регистрация за полет, до задължителната проверка за сигурност на пътници и багажи. Ще Ви разкажем за летищните професии на хората, с които ще Ви срещнем.

Маршрутът е най-подходящ за групи деца до 12 годишна възраст. 

За регистрация заявете вашето желание минимум 5 работни дни преди желаната дата за посещение чрез попълване на електронен формуляр или на електронен адрес

[email protected]

Телефон за допълнителна информация:

+359 2 937 2065

Цени за организирани посещения:

 

Маршрут  „Летището отвътре”

Основен маршрут с продължителност 60 минути:

  • от 2 до 15 посетители - 99.00 лв. / EUR 50.40
  • от 16 до 50 посетители  - 176.00 лв. / EUR 90.00

РАЗШИРЕН МАРШРУТ С ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ 90 МИНУТИ:

  • от 2 до 15 посетители - 136.12 лв. / EUR 69.60                                                                                    
  • от 16 до 50 посетители  - 211.22 лв. / EUR 108.00

 

МАРШУТ  „ПОЛЕТЪТ ЗАПОЧВА ТУК”

  • до 20 посетители - 35.20 лв. / EUR 18.00

 

Цените са с включен ДДС

При организиране на обиколки в съботно-неделни дни, съответната цена се увеличава с 20%

 

 

Други събития

Изложби, арт или интерактивни инсталации, концерти или други живи изпълнения, социално значими изяви с благотворителна или културна насоченост, независимо от тяхната форма. Стремежът на летищния оператор е свързан със създаването на подходяща атмосфера, която да предразположи пътниците преди полет и да им осигури възможност за пълноценен  и удовлетворяващ летищен престой. По тази линия Летище София често е предпочитан домакин и естествен избор за организиране на  разнообразни по тематика и жанр културни събития и инициативи, както и е добър партньор при тяхното популяризиране.

Свържете се с нас:

[email protected]