Ръст от 10 % на пътниците за 9-те месеца
16.10.2014

            Пътници

За 9-те месеца на 2014 г. на Летище София са обслужени общо 2 939 747 пристигащи и заминаващи пътници - с 10 % над предходната година.

С повече от 258 хиляди са сe увеличили пътуващите по редовни международни линии, което формира 97 на сто от цялостния летищен трафик. През периода януари – септември броят на заминалите пътници надвишава този на пристигналите с около 50 хиляди.

Класацията на най-популярните направления отново оглавява Лондон с близо 190 хиляди излетели пътници. София е свързана с целогодишни директни полети до четири летища в английската столица – Хийтроу, Гетуик, Станстед и Лутън. Следващи в класацията са Виена – 124 хиляди пътници, Мюнхен и Франкфурт – 94 хиляди за всяка дестинация, Париж – над 71 хиляди, Берлин, Рим и Истанбул – с по над 60 хиляди пасажери.

Сред 20-те авиокомпании от редовното разписание на полетите от и до Летище София шест са превозили по повече от 100 хиляди пътници през деветмесечието на 2014 г. Това са Bulgaria Air, Wizz Air, Lufthansa, Austrian Airlines и Turkish Airlines. Общият ръст на пътникопотока при тези превозвачи е 12 процента.

Най-динамично развиващата се дестинация през тази година е Варшава. Броят на полетите на полската авиокомпания LOT, която единствено оперира по този маршрут, е увеличен с 46 %, а пътувалите по линията са нараснали с 32% за първите 9 месеца на годината.

При чартърните полети се запазва нивото на трафика от 2013 г. - общо 92 670 обслужени туристи през периода.

Пътувалите по вътрешни линии до Варна и Бургас са с 8% по-малко от същия период на предходната година.

 

Самолетодвижения

Общо 32 059 самолети (+4,5 %) са излетели и кацнали на столичното летище в периода януари - септември 2014 г. Увеличението при международните полети е 10 %, докато при вътрешните е отчетен спад от 12% спрямо миналата година.

По-малко самолетодвижения са регистрирани при товарната авиация и при бизнес полетите, които формират 10% от общия самолетен трафик на Летище София.

 

            Карго

            През 9-те месеца на 2014 г. на Летище София са обработени общо 12 468 тона карго и поща спрямо 12 671 за миналата година (-1,6%). Специализираните карго самолети са превозили 57% от товарните пратки, докато 97 на сто от авиопощата е била обслужена от редовните пътнически линии. Последните месеци от периода отбелязват съживяване и в този сектор на авиационната индустрия.

 

 

И септември 2014 г. по-силен

През септември 2014 г. броят на пътниците е нараснал с близо 10% спрямо същия период на миналата година - обслужени са 360 000 пътници. Броят на кацналите и излетели самолети за периода е 3 760 спрямо 3 618 през септември на 2013 г. (+4%), а обработените товари и поща са 1 369 т. (+ 2,9 %).

 

 

 Горещи новини

            В началото на октомври две авиокомпании – flydubai и Swiss International -официално обявиха началото на своите полети до Летище София.

Превозвачът от Обединени Арабски Емирства flydubai стартира полети по маршрута Дубай – София от 14 декември тази година. Те ще бъдат изпълнявани два пъти седмично в дните сряда и неделя от Терминал 2 на столичното летище с удобни часове на кацане и излитане.

           

От края на март 2015 г. швейцарската авиокомпания Swiss International възобновява полетите си от Цюрих до София. В дните вторник, четвъртък, събота и неделя от Терминал 2 на летище София ще лети самолет Avro RJ100.

            Понастоящем линията София – Цюрих се обслужва от авиокомпания Bulgaria Air, която предлага пет седмични честоти - всеки ден без понеделник и събота.

 

Фотоизложбата „България – атрактивна туристическа дестинация” на Летище София
17.9.2014

 

За пета поредна година фотоизложбата „България – атрактивна туристическа дестинация” започва пътуването си из страната от Летище София. Новото тази година е, че към основния фотоконкурс експозицията включва подраздел „Европейска подкрепа за красива и привлекателна България”. Фотосите представят природни, културни и исторически обекти от различни български градове, които са възстановени и изградени със средства получени по европейски програми.

На официалната церемония в обществената зона на „Заминаване” - Терминал 1, бяха наградени победителите в международния он-лайн конкурс.

Първа награда получи фотографията „Спряло време”, (с. Гела, Родопи), на Мирослав Момински. Снимката на Красимир Матаров - „Дяволски Мост” (община Ардино), взе второ място, а „Есен в Родопите” на Мариана Стефанова от с. Аврамово получи третия приз.

Експозицията „България – атрактивна туристическа дестинация” може да бъде видяна в продължение на месец от пътниците, преминали граничен контрол на Терминал 1. 

   
   
  

   

Непознатите лица на Летище София във фотоси
16.9.2014

Фотографска изложба „Летище Софиянепознатите лица” беше открита днес на Терминал 2. Авторите Огнян Стефанов и Яне Голев представят в около 115 фотоса колеги с различни професии на летището.

Еспозицията разказва чрез снимки за основните дейности и звена на аеропорта, но предлага и един по-различен и любопитен поглед към невидимата и до голяма степен непозната страна на работното всекидневие. Зрителят вижда много нови моменти в обезпечаването на едно пътуване със самолет и открива, че удобният и сигурен полет зависи не само от професионалистите в пилотската кабина, а е резултат от работата на голям и добре синхронизиран механизъм от хора.

          „Приказка за Летище София с подобни средства и мащаби не е била разказвана досега, което я прави още по-атрактивна. Надяваме се, че чрез снимките успяхме да я разкажем добре” споделиха младите фотографи.

          Откриването на изложбата беше съпроводено от музикалните изпълнения на квартет „Еолина”. Денят не беше случайно избран – на 16-ти септември преди 77 години Летище София започва официално да функционира като гражданско летище.

Фотосите ще дават настроение на пътниците и гостите на аерогарата до края на годината.

  

   

Ръст на трафика и през август
11.9.2014

 

 

        Пътници

       С 40 300 повече са обслужените пътници на летище София през август 2014 г. Техният общ брой за периода е 378 782 - увеличение от 12% спрямо миналата година.

       С 13% е нараснал пътникопотокът по международни редовни линии, чийто дял в общия летищен трафик е 92 на сто. Някои от водещите за Летище София авиокомпании отчитат ръст на годишна основа между 24 и 34 процента, което е знак за увеличаващото се търсене на българския авиационен пазар.

       Отчита се спад със 7% при пътувалите с туристически чартърни полети и с 3 на сто в броя на обслужените пътници по вътрешни линии.

 

       Самолетодвижения

       Общо 3 892 са излетелите и кацнали самолети на столичното летище през август тази година, с 232 повече спрямо 2013 г. (+6,3%). Броят на полетите по международни редовни линии се е увеличил с 6%, а окуражаващ ръст от 8% е регистриран в сектор бизнес авиация.

       По-малък в сравнение с предходния август е броят на полетите по вътрешни линии, както и в сектора на товарните превози.

 

        Карго

       През изминалия месец на Летище София са обработени 1 238 т товари и поща, с което е регистриран ръст от 0,1% в сравнение с карго обемите от август 2013 г.

 

Фотоизложба с български забележителности гостува на Летище София
05.9.2014

 

Летище София откри фотоизложба, представяща природни и исторически забележителности от България.

В обществената зона на Терминал 2 внушителни пана привличат вниманието на пътуващите и гостите на аеропорта с фотоси от красивите градове Мелник, Несебър и Банско, Боянската църква, храм-паметник "Александър Невски", причудливите форми на Белоградчишките скали, Панагюрското съкровище и др.

Проектът се осъществява от Министерството на икономиката и енергетиката и в. "Стандарт", а Летище София е домакин на събитието.

На откриването на изложбата присъстваха зам.-министърът на транспорта Георги Тодоров, главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова, изпълнителният директор на Летище София Христо Щерионов и други официални гости.

"Убеден съм, че най-голямото летище в България, през което минават над 3 000 000 пътници годишно е достоен фон за представянето на чудесата, с които се гордеем и на които се възхищаваме. Белоградчишките скали, Мелник, Несебър, Цари Мали град, Боянската църква, храм-паметник "Александър Невски", Рилските езера, Панагюрското златно съкровище ще спират дъха на пътуващите и ще ги карат да се преклонят пред културно-историческото наследство на България" - каза Щерионов.

 

В продължение на месец изложбата може да бъде видяна от пътуващите през Летище София.

  
Снимки: Летище София

1 2 3 4 5 Следващ 


Всяка употреба на данни от полетното разписание, без изрично писмено разрешение на "Летище София" ЕАД, е забранена! "Летище София" ЕАД не носи отговорност за разпространението и употребата на данни от полетното разписание в средствата за масова информация и интернет, извършено от трети лица с търговска цел, без изрично писмено разрешение.