7,5% повече пътници от миналия октомври
13.11.2014

 

Пътници

През октомври Летище София е обслужило общо 320 117 пристигащи и заминаващи пътници през двата летищни терминала, с което е постигнато увеличение от 7,5% на годишна база. С авиокомпаниите, изпълняващи полети от Терминал 2, са пътували 67 % от летищния пътникопоток, а останалите 33 % са преминали през Терминал 1.

Международните полети по разписание формират 95% от пътническия трафик на столичното летище. Те отбелязват стабилен ръст от 10% в сравнение със същия месец на предходната година с 302 724 обслужени пътници. Броят на пътувалите по вътрешните маршрути е 11 608, с 18% по-малко от октомври 2013 г.

 

Самолетодвижения

Общо 3 810 са излетелите и кацнали самолети на столичното летище през октомври 2014 г., което определя ръст от 4,6% на годишна база. Увеличението от 6 на сто при международните редовни полети е повлияно от по-големия брой полети на чуждестранните авиокомпании, опериращи до София.

 

Карго

През октомври на Летище София са обработени общо 1 822 т карго и пощенски пратки, спрямо 1 488 т за същия месец на 2013 г. (+22%). По-големият обем се дължи на няколко допълнителни карго чартъра, изпълнени през изминалия месец.

 

Клуб на българската авиация откри Летище София
06.11.2014

            Клуб на българската авиация с експозиция отвори днес Летище София. Инициативата за създаването му е на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Летище София, Асоциацията на българските авиокомпании, ДП „Ръководство на въздушното движение”, Съюза на ветераните от българската гражданската авиация и Асоциацията на собствениците на въздухоплавателни средства и пилотите в България.

Зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров откри клуба заедно с неговите създатели и поздрави многото ветерани, дошли да отбележат събитието.

За идеята и целите на учредителите говори изпълнителният директор на Летище София Христо Щерионов: „Идеята ни за създаването на клуба е бивши и настоящи колеги да имат място, на което да се срещат, да разговарят и да обсъждат това, което ги вълнува, а експозицията ще е по-различна от традиционните на авиационна тематика. Ще представяме на ротационен принцип експонати от всички дейности, свързани с цялостното авиационно обслужване”.

Деца от две столични детски градини представиха своя изложба от рисунки „Мечтая да летя”. „Тяхното присъствие тук, заедно с ветераните от българската авиация, олицетворява приемствеността между поколенията, което е и голямата цел на общото ни начинание.”, каза Христо Щерионов и даде благодарствени грамоти за участие в събитието на директорките на градините и много подаръци на децата.

На събитието бе представена книгата на Андон Андонов - „Четирима братя и едно небе” за авиационното семейство Стаменкови.

 

 

Клубът на българската авиация се намира в старата сграда „Пристигане” на Терминал 1. Специализирана библиотека предлага албуми със снимки от важни моменти за авиокомпания „Балкан”, както и книги и списания на авиационна тематика.

В експозицията са представени различни предмети от различни авиационни дейности. Фотостена с уникален снимков материал представя важни моменти от историята на българската авиация. Изложени са знамената на Транспортно-авиационно българо-съветско общество (ТАБСО), знамето на първия випуск летци за Гражданската авиация. Сред експонатите е радиостанцията, с която е воден първият полет на гражданската авиация през 1947 г.

  

  
Снимки: Летище София 

 

Директно до 43 летища със зимното разписание на Летище София
31.10.2014

След успешното лято на 2014 г., приключило с рекорден ръст на пътниците, най-голямото българско летище уверено посреща новия зимен сезон.
Разписание Зима 2014/15 на Летище София е в сила от 26 октомври 2014 г. и ще продължи до 28 март 2015 г.
През настоящия сезон се предлагат директни пътнически полети по 43 редовни линии, от които 41 международни и 2 вътрешни.
От Терминал 2 се изпълняват полети до общо 28 летища, от които пътуването може да продължи до дестинации по цял свят. Нискобюджетните превозвачи, опериращи от Терминал 1, обслужват 21 редовни линии.
Традиционно най-предпочитаните направления, по които се предлагат и най-много седмични полети, отново са Виена, Лондон, Франкфурт, Мюнхен, Букурещ.
Самолетите на Austrian Airlines и Bulgaria Air летят до Виена всеки ден като общият брой на полетите е 35 седмично.
Пътниците за Лондон могат да избират между 4 авиокомпании и 4 летища от общо 32 полета седмично.
От Терминал 1 се предлагат 9 седмични честоти до Лондон/Лутън на Wizz Air, както и полетите на еasyJet до Лондон/Гетуик седем пъти в седмицата (9 пъти във високия сезон) и всеки вторник и събота до Лондон/Станстед.
От Терминал 2 до най-голямото европейско летище Хийтроу летят Bulgaria Air и British Airways с общо 12 полета седмично. Удобните часове на излитане от София дават възможност за бърза връзка с полети до всички континенти.
Трета дестинация по брой седмични честоти в зимното разписание на Летище София с 21 полета е Мюнхен. Линията се обслужва от авиокомпания Lufthansa, която скоро ще предложи нова Premium Economy класа на борда на своите трансконтинентални полети.
Разписанието до Франкфурт също включва 21 полета седмично, от които 14 на Lufthansa и 5 полета на авиокомпания Bulgaria Air се изпълняват от Терминал 2. Полетите на Wizz Air до Летище Хан (на около 120 км от Франкфурт) са в понеделник и петък от Терминал 1.
До Берлин и тази зима от Летище София ще има избор между добри предложения. Авиокомпаниите Аir Berlin (ежедневен полет) и Bulgaria Air (4 полета седмично) кацат на летище Тегел, а easyJet лети в три дни от седмицата до летище Шьонефелд.
По маршрут София – Букурещ зимното разписание предвижда общо 18 полета седмично, изпълнявани от две авиокомпании. Румънският превозвач TAROM лети два пъти дневно в делничните дни и веднъж в неделя (общо 11 полета седмично).
През новия зимен сезон Qatar Airways вече е с ежедневни полети по линията София - Букурещ – Доха и с удобни връзки до топлите южни морета.
До Атина летят 3 авиокомпании – Bulgaria Air, Aegean Airlines и Air Malta, които предлагат общо 15 полета от понеделник до неделя.
Двата ежедневни полета от София до Истанбул и през зимния сезон осигуряват удобни трансферни връзки по постоянно разширяващата се мрежа от линии на Turkish Airlines.
Желаещите да летят директно до романтичния Париж могат да го направят всеки ден с полетите на Bulgaria Air до летище Шарл дьо Гол или в дните понеделник, сряда, петък и неделя с полетите на Wizz Air до летище Буве.
Няма промяна в разписанието по линията София – Москва, обслужвана в партньорство от Аерофлот и Bulgaria Air. Запазват се ежедневните полети на руския превозвач, докато българската авиокомпания ще увеличи седмичните си честоти от 4 на 6 в пика на ски сезона.
Възможности за пътуване до Брюксел с общо 11 полета седмично предлагат две авиокомпании. България Ер лети всеки ден от Терминал 2 до международното летище на белгийската столица, а Wizz Air - четири пъти в седмицата до Шарлероа (на 70 км от Брюксел).
Както до Рим, така и до Милано през зимния сезон ще се изпълняват по 11 седмични полета. Изборът за Вечния град е измежду три авиокомпании – Bulgaria Air, Alitalia и Wizz Air, докато до Столицата на модата може да се пътува както с Wizz Air до летище Бергамо, така и с Bulgaria Air до летище Малпенса.
Поради нарастващия интерес към линията София - Варшава, допълнително предложените през лятото на 2014 г. полети на полската авиокомпания LOT в дни понеделник, сряда и петък остават в сила и в зимното разписание. Тези полети излитат от София в късния следобед, докато ежедневната честота е в традиционния си час 14:50.
С ежедневни директни връзки през сезон Зима2014/15 остават Амстердам, Белград, Мадрид, Тел Авив. Запазват се двата седмични полета по новооткритата през месец май тази година нова директна линия до Малмьо/Копенхаген.
След успешния старт на редовните полети до Дубай, които Wizz Air откри преди една година, на 14 декември Летище София ще посрещне втора авиокомпания по маршрута. Превозвачът от Обединени Арабски Емирства flydubai ще лети от Терминал 2 до летище Dubai International (DXB) в дните сряда и неделя.
Два полета дневно до Варна и три пъти в седмицата до Бургас предвижда зимното разписание на Летище София.
 
 
Ръст от 10 % на пътниците за 9-те месеца
16.10.2014

            Пътници

За 9-те месеца на 2014 г. на Летище София са обслужени общо 2 939 747 пристигащи и заминаващи пътници - с 10 % над предходната година.

С повече от 258 хиляди са сe увеличили пътуващите по редовни международни линии, което формира 97 на сто от цялостния летищен трафик. През периода януари – септември броят на заминалите пътници надвишава този на пристигналите с около 50 хиляди.

Класацията на най-популярните направления отново оглавява Лондон с близо 190 хиляди излетели пътници. София е свързана с целогодишни директни полети до четири летища в английската столица – Хийтроу, Гетуик, Станстед и Лутън. Следващи в класацията са Виена – 124 хиляди пътници, Мюнхен и Франкфурт – 94 хиляди за всяка дестинация, Париж – над 71 хиляди, Берлин, Рим и Истанбул – с по над 60 хиляди пасажери.

Сред 20-те авиокомпании от редовното разписание на полетите от и до Летище София шест са превозили по повече от 100 хиляди пътници през деветмесечието на 2014 г. Това са Bulgaria Air, Wizz Air, Lufthansa, Austrian Airlines и Turkish Airlines. Общият ръст на пътникопотока при тези превозвачи е 12 процента.

Най-динамично развиващата се дестинация през тази година е Варшава. Броят на полетите на полската авиокомпания LOT, която единствено оперира по този маршрут, е увеличен с 46 %, а пътувалите по линията са нараснали с 32% за първите 9 месеца на годината.

При чартърните полети се запазва нивото на трафика от 2013 г. - общо 92 670 обслужени туристи през периода.

Пътувалите по вътрешни линии до Варна и Бургас са с 8% по-малко от същия период на предходната година.

 

Самолетодвижения

Общо 32 059 самолети (+4,5 %) са излетели и кацнали на столичното летище в периода януари - септември 2014 г. Увеличението при международните полети е 10 %, докато при вътрешните е отчетен спад от 12% спрямо миналата година.

По-малко самолетодвижения са регистрирани при товарната авиация и при бизнес полетите, които формират 10% от общия самолетен трафик на Летище София.

 

            Карго

            През 9-те месеца на 2014 г. на Летище София са обработени общо 12 468 тона карго и поща спрямо 12 671 за миналата година (-1,6%). Специализираните карго самолети са превозили 57% от товарните пратки, докато 97 на сто от авиопощата е била обслужена от редовните пътнически линии. Последните месеци от периода отбелязват съживяване и в този сектор на авиационната индустрия.

 

 

И септември 2014 г. по-силен

През септември 2014 г. броят на пътниците е нараснал с близо 10% спрямо същия период на миналата година - обслужени са 360 000 пътници. Броят на кацналите и излетели самолети за периода е 3 760 спрямо 3 618 през септември на 2013 г. (+4%), а обработените товари и поща са 1 369 т. (+ 2,9 %).

 

 

 Горещи новини

            В началото на октомври две авиокомпании – flydubai и Swiss International -официално обявиха началото на своите полети до Летище София.

Превозвачът от Обединени Арабски Емирства flydubai стартира полети по маршрута Дубай – София от 14 декември тази година. Те ще бъдат изпълнявани два пъти седмично в дните сряда и неделя от Терминал 2 на столичното летище с удобни часове на кацане и излитане.

           

От края на март 2015 г. швейцарската авиокомпания Swiss International възобновява полетите си от Цюрих до София. В дните вторник, четвъртък, събота и неделя от Терминал 2 на летище София ще лети самолет Avro RJ100.

            Понастоящем линията София – Цюрих се обслужва от авиокомпания Bulgaria Air, която предлага пет седмични честоти - всеки ден без понеделник и събота.

 

Фотоизложбата „България – атрактивна туристическа дестинация” на Летище София
17.9.2014

 

За пета поредна година фотоизложбата „България – атрактивна туристическа дестинация” започва пътуването си из страната от Летище София. Новото тази година е, че към основния фотоконкурс експозицията включва подраздел „Европейска подкрепа за красива и привлекателна България”. Фотосите представят природни, културни и исторически обекти от различни български градове, които са възстановени и изградени със средства получени по европейски програми.

На официалната церемония в обществената зона на „Заминаване” - Терминал 1, бяха наградени победителите в международния он-лайн конкурс.

Първа награда получи фотографията „Спряло време”, (с. Гела, Родопи), на Мирослав Момински. Снимката на Красимир Матаров - „Дяволски Мост” (община Ардино), взе второ място, а „Есен в Родопите” на Мариана Стефанова от с. Аврамово получи третия приз.

Експозицията „България – атрактивна туристическа дестинация” може да бъде видяна в продължение на месец от пътниците, преминали граничен контрол на Терминал 1. 

   
   
  

   

1 2 3 4 5 Следващ 


Всяка употреба на данни от полетното разписание, без изрично писмено разрешение на "Летище София" ЕАД, е забранена! "Летище София" ЕАД не носи отговорност за разпространението и употребата на данни от полетното разписание в средствата за масова информация и интернет, извършено от трети лица с търговска цел, без изрично писмено разрешение.