Благотворителен базар на Летище София
19.12.2014

           Служителите на Летище София организираха и тази година благотворителен коледен базар. На него те представиха свои сладкарски и кулинарни изделия, напитки, коледни картички, играчки, бижута, бродерия, плетива.

Фолклорният танцов ансамбъл на учениците от 106 ОУ „Григорий Цамблак“, което се намира в близост до летището, поздрави присъстващите с изпълнения на ръченица, Дайчово  и Искърско хоро.

Представители от различни служби на летището подгряха още повече празничното настроение с участието си в конкурса „Летище София търси таланти” със скечове, латино и български народни танци.

Подготвените за базара предмети бързо намериха своите купувачи. Със събраните средства ще бъдат осигурени книги и помагала за децата от 106 Основно училище.


  

   

  

Летище София с още редовни полети до Дубай
17.12.2014

Летище София отбеляза с официална церемония новите редовни полети до летище Дубай Интернешънъл. Те ще се осъществяват два пъти седмично от авиокомпания flydubai, която също е нова за столичното летище.

В събитието участваха Антон Гинев - зам.-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Христо Щерионов – изпълнителен директор на Летище София, Джейхун Ефенди – старши вицепрезидент на flydubai по търговските въпроси.

„През 2014 г. над 30 000 пътници са излетели от Летище София към дестинации в Персийския залив и техният брой непрекъснато расте. Искрено вярваме, че с полетите на flydubai България ще стане по-близка и привлекателна за множество туристи и делови партньори от Близкия изток, Азия и други отдалечени региони“, сподели г-н Христо Щерионов, изпълнителен директор на „Летище София“ ЕАД в сърдечно приветствие към новия партньор.

От началото на годината това е втората нова авиокомпания, която посреща столичното летище и третата нова редовна линия, която разкрива. От края на март полети до Белград започна да изпълнява новата авиокомпания Air Serbia, а от средата на май Wizz Air лети до Малмьо.

С допълнителните полети на flydubai от Летище София вече има общо пет полета седмично до Дубай. В дните вторник, четвъртък и събота полети до летище Дубай Ал Мактум Интернешънъл осъществява Wizz Air, а в сряда и неделя от Терминал 2 излитат полетите до Дубай Интернешънъл на авиокомпания flydubai.

През сезон Зима 2014/2015 от и до Летище София се предлагат директни пътнически полети по 43 редовни линии, от които 41 международни и 2 вътрешни.

  

Повече пътници и товари на Летище София през ноември
15.12.2014

 

Пътници

Ноември е един от най-слабите във въздушния транспорт, но въпреки това Летище София отчита общо 263 564 пристигнали и заминали пътници - с 4,7 % над данните от миналата година.

Пътувалите по международни редовни линии за периода са 251 140 (+5%), като най-голямо увеличение на превозените пътници спрямо ноември 2013 г. отбелязват Wizz Air, Lufthansa, LOT, Turkish Airlines, Qatar Airways, British Airways.

            Общо 9 975 са пасажерите по вътрешни линии, с 5% по-малко от предходната година.

 

Самолетодвижения

Общият брой на излетелите и кацнали самолети на Летище София през ноември 2014 г. е 3 112 спрямо 3 104 за миналогодишния период. Българските превозвачи са осъществили 29 на сто от самолетния трафик, а чуждестранните – 71 на сто.

 

            Карго

През изминалия месец на Летище София са обработени общо 1 588 т товарни и пощенски пратки, което спрямо ноември миналата година представлява ръст от 11,5 %.

 

От средата на месец декември редовни полети от летище Дубай Интърнешънъл до София открива авиокомпания flydubai. Нейните самолети ще кацат два пъти седмично в българската столица и ще бъдат обслужвани на Терминал 2.

 

През настоящия зимен сезон традиционните чартърни вериги със ски туристи от Великобритания ще се изпълняват освен от авиокомпаниите Thomson Airways, Thomas Cook Airlines и Би Ейч Ер и от английския превозвач Jet 2.

За първи път тази зима Летище София ще посрещне израелската авиокомпания Israir. Туристите от Тел Авив ще пристигат на Терминал 2 два пъти в седмицата – в четвъртък и неделя.

 

Дядо Коледа кацна с хеликоптер на Летище София
13.12.2014

  

Дядо Коледа и Снежанка бяха посрещнати от децата на Летище София

 

  
Подаръци получиха всички от джуджетата           Голяма радост бяха и снимките с 
на белобрадия старец                                          Дядо Коледа и Снежанка

  

Снежанка и джуджетата се забавляваха и танцуваха с децата, които поканиха Дядо Коледа да пристигне и догодина първо при тях


Летище София отбеляза Международния ден на хората с увреждания
03.12.2014

 

Летище София, Столичният общински дневен център за интеграция на хора с увреждания и Театър „МИМ – АРТ” отбелязаха заедно Международния ден на хората с увреждания 3-ти декември. Театърът е единственият в България, чиито актьори са професионални творци с увреден слух. На Терминал 2 те представиха спектакъл с мимика и жестове, който предизвика аплодисментите на пътуващите и гостите на летището. Стихотворението „Аз съм българче”, танцът „Тракийска ръченица” и емблематичната песен на незабравимия Емил Димитров „Ако си дал” бяха изпълнени от хора с увреждания, с които работи Столичният общински дневен център за социална интеграция на инвалиди.

Летище София не случайно отбеляза Международния ден на хората с увреждания. От 2008 г. то предлага специализирано обслужване на пътниците в неравностойно положение. Служителите от отдел „Индивидуални пътнически асистенти”, след повикване от поставените пред терминалите колонки с телефонна слушалка, посрещат, съпровождат на територията на летището и оказват съдействие до и от самолета на всеки, който се нуждае от помощ. За трудноподвижните пътници се използват 3 специално оборудвани автомобила (амбулифт), които ги превозват, издигат или свалят от вратата на самолета в инвалидна количка или на носилка. В обособени зони на Терминал 2 пътници с увреждания и ограничена подвижност отсядат преди обявения час за чекиране, както и с вече обработен багаж.

Доказателство за високото ниво на обслужване на специалните категории пътници, което Летище София поддържа, са множеството благодарствени писма за персоналните качества и цялостната дейност на индивидуалните пътнически асистенти.

През 2013 г. на столичния аеропорт са обслужени 20 524 пътници с увреждания, а от началото на 2014 г. до момента броят им е 20 108.

 

 

1 2 3 4 5 Следващ 


Всяка употреба на данни от полетното разписание, без изрично писмено разрешение на "Летище София" ЕАД, е забранена! "Летище София" ЕАД не носи отговорност за разпространението и употребата на данни от полетното разписание в средствата за масова информация и интернет, извършено от трети лица с търговска цел, без изрично писмено разрешение.