Непознатите лица на Летище София във фотоси
16.9.2014

Фотографска изложба „Летище Софиянепознатите лица” беше открита днес на Терминал 2. Авторите Огнян Стефанов и Яне Голев представят в около 115 фотоса колеги с различни професии на летището.

Еспозицията разказва чрез снимки за основните дейности и звена на аеропорта, но предлага и един по-различен и любопитен поглед към невидимата и до голяма степен непозната страна на работното всекидневие. Зрителят вижда много нови моменти в обезпечаването на едно пътуване със самолет и открива, че удобният и сигурен полет зависи не само от професионалистите в пилотската кабина, а е резултат от работата на голям и добре синхронизиран механизъм от хора.

          „Приказка за Летище София с подобни средства и мащаби не е била разказвана досега, което я прави още по-атрактивна. Надяваме се, че чрез снимките успяхме да я разкажем добре” споделиха младите фотографи.

          Откриването на изложбата беше съпроводено от музикалните изпълнения на квартет „Еолина”. Денят не беше случайно избран – на 16-ти септември преди 77 години Летище София започва официално да функционира като гражданско летище.

Фотосите ще дават настроение на пътниците и гостите на аерогарата до края на годината.

  

   

Ръст на трафика и през август
11.9.2014

 

 

        Пътници

       С 40 300 повече са обслужените пътници на летище София през август 2014 г. Техният общ брой за периода е 378 782 - увеличение от 12% спрямо миналата година.

       С 13% е нараснал пътникопотокът по международни редовни линии, чийто дял в общия летищен трафик е 92 на сто. Някои от водещите за Летище София авиокомпании отчитат ръст на годишна основа между 24 и 34 процента, което е знак за увеличаващото се търсене на българския авиационен пазар.

       Отчита се спад със 7% при пътувалите с туристически чартърни полети и с 3 на сто в броя на обслужените пътници по вътрешни линии.

 

       Самолетодвижения

       Общо 3 892 са излетелите и кацнали самолети на столичното летище през август тази година, с 232 повече спрямо 2013 г. (+6,3%). Броят на полетите по международни редовни линии се е увеличил с 6%, а окуражаващ ръст от 8% е регистриран в сектор бизнес авиация.

       По-малък в сравнение с предходния август е броят на полетите по вътрешни линии, както и в сектора на товарните превози.

 

        Карго

       През изминалия месец на Летище София са обработени 1 238 т товари и поща, с което е регистриран ръст от 0,1% в сравнение с карго обемите от август 2013 г.

 

Фотоизложба с български забележителности гостува на Летище София
05.9.2014

 

Летище София откри фотоизложба, представяща природни и исторически забележителности от България.

В обществената зона на Терминал 2 внушителни пана привличат вниманието на пътуващите и гостите на аеропорта с фотоси от красивите градове Мелник, Несебър и Банско, Боянската църква, храм-паметник "Александър Невски", причудливите форми на Белоградчишките скали, Панагюрското съкровище и др.

Проектът се осъществява от Министерството на икономиката и енергетиката и в. "Стандарт", а Летище София е домакин на събитието.

На откриването на изложбата присъстваха зам.-министърът на транспорта Георги Тодоров, главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова, изпълнителният директор на Летище София Христо Щерионов и други официални гости.

"Убеден съм, че най-голямото летище в България, през което минават над 3 000 000 пътници годишно е достоен фон за представянето на чудесата, с които се гордеем и на които се възхищаваме. Белоградчишките скали, Мелник, Несебър, Цари Мали град, Боянската църква, храм-паметник "Александър Невски", Рилските езера, Панагюрското златно съкровище ще спират дъха на пътуващите и ще ги карат да се преклонят пред културно-историческото наследство на България" - каза Щерионов.

 

В продължение на месец изложбата може да бъде видяна от пътуващите през Летище София.

  
Снимки: Летище София

Отново концерт от класическа музика на Терминал 2
28.8.2014

 

    

Пътниците на Терминал 2 на Летище София слушаха днес изпълнения по музика на Дворжак, Флауър, Масне, Гардел, като и аранжиментите на Огнян Петров на известните "Тико - Тико", "Компарсита", "Павана"и др.

Струнен квартет от Симфониета "София" в състав Ивелина Петрова (цигулка), Мирослав Стойчев (цигулка), Иван Чочев (виола) и Десимира Велкова (виолончело), направи престоя на пътуващите и посрещачите на летището приятно преживяване. Градусът на настроението се повиши, а след всяко изпълнение музикантите получаваха дълго нестихващи аплодисменти.

Третият поред концерт е част от предвидените музикални изпълнения на територията на Летище София за периода 10 юни – 16 септември 2014 г., в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата 2019 г.

 
Снимка: Летище София

 

Флашмоб изненада пътниците на Летище София
21.8.2014

           

Танцова формация „Дживгари“ изпълни атрактивен шопски народен танц, след което покани пътници и гости на летището на голямо хоро. Флашмобът се случи на Терминал 2 при пристигането на полети от Милано, Мюнхен и др.

Инициаторите са сдружение на българите с опит и образование в чужбина „Тук-Там” и Летище София, а идеята е да бъде широко популяризирано предстоящото седмо издание на форума ”Кариера в България. Защо не?”, който се провежда под патронажа на Президента на Република България г-н Росен Плевнелиев.

Считан е за най-успешният кариерен форум у нас, който цели да бъдат подпомогнати младите българи, получили образование и опит в чужбина, да потърсят професионална реализация и развитие в родината си. На 10 септември 2014 г. в Интер Експо Център в София младите хора ще имат възможност да се срещнат с екипи на над 70 международни и български водещи компании и да направят информиран избор за своето професионално и лично развитие.

Летище София е партньор в цялостната кампания по представяне и популяризиране на форума, която стартира още в началото на август. Банери посрещат пътниците още при получаване на багажа, стикери и рекламни картички промотират събитието на двата терминала.

От 21 до 24 август в салоните за пътници и посрещачи се предлагат флайери и снимки със символа на ”Кариера в България. Защо не?” - куфар във формата на географската карта на България.

С тази инициатива Летище София продължи своите традиции в подкрепата на значими национални и социални каузи.         

 

1 2 3 4 5 Следващ 


Всяка употреба на данни от полетното разписание, без изрично писмено разрешение на "Летище София" ЕАД, е забранена! "Летище София" ЕАД не носи отговорност за разпространението и употребата на данни от полетното разписание в средствата за масова информация и интернет, извършено от трети лица с търговска цел, без изрично писмено разрешение.