Флашмоб изненада пътниците на Летище София
21.8.2014

           

Танцова формация „Дживгари“ изпълни атрактивен шопски народен танц, след което покани пътници и гости на летището на голямо хоро. Флашмобът се случи на Терминал 2 при пристигането на полети от Милано, Мюнхен и др.

Инициаторите са сдружение на българите с опит и образование в чужбина „Тук-Там” и Летище София, а идеята е да бъде широко популяризирано предстоящото седмо издание на форума ”Кариера в България. Защо не?”, който се провежда под патронажа на Президента на Република България г-н Росен Плевнелиев.

Считан е за най-успешният кариерен форум у нас, който цели да бъдат подпомогнати младите българи, получили образование и опит в чужбина, да потърсят професионална реализация и развитие в родината си. На 10 септември 2014 г. в Интер Експо Център в София младите хора ще имат възможност да се срещнат с екипи на над 70 международни и български водещи компании и да направят информиран избор за своето професионално и лично развитие.

Летище София е партньор в цялостната кампания по представяне и популяризиране на форума, която стартира още в началото на август. Банери посрещат пътниците още при получаване на багажа, стикери и рекламни картички промотират събитието на двата терминала.

От 21 до 24 август в салоните за пътници и посрещачи се предлагат флайери и снимки със символа на ”Кариера в България. Защо не?” - куфар във формата на географската карта на България.

С тази инициатива Летище София продължи своите традиции в подкрепата на значими национални и социални каузи.         

 

Ръст от 9% на пътниците през юли
12.8.2014

За международните редовни линии увеличението е 11%

 

Пътници

През изминалия юли Летище София е обслужило общо 362 800 пътници в двата летищни терминала, с което е постигнато увеличение от 9% на годишна база. Авиокомпаниите, опериращи от Терминал 2, са били предпочетени от 68 на сто от пътувалите по международни и вътрешни линии. Останалите 32 на сто от общия летищен пътникопоток са преминали през Терминал 1.

Международните редовни линии остават с най-голям дял по брой обслужени пътници - 338 543 (93%) и в разгара на лятото отбелязват сериозен ръст от 11% в сравнение с юли 2013 г.

Общият брой на пътувалите по вътрешни маршрути е 21 480, което е с 12% по-малко от предходната година. Ръст от 2% е регистриран в лятната чартърна програма, където броят на организираните туристи е 2 247.

 

Самолетодвижения

Общо 3 901 са излетелите и кацнали самолети на столичното летище през юли 2014 г., което означава 4,3% ръст в сравнение с миналата година. Увеличението при международните редовни полети е 10 на сто, повлияно от по-големия брой полети на чуждестранните авиокомпании, опериращи до София. Сред тях с най-голям принос са Wizz Air, LOT, Lufthansa.

 

Карго

През изминалия месец на Летище София са обработени общо 1 440 т карго и пощенски пратки, спрямо 1 518 т за същия месец на 2013 г. (-5,1%).

Самолет на Turkish Airlines кацна аварийно на Летище София, след извършена проверка полетът продължи по маршрута си
09.8.2014

Днес, около 19 ч. самолет на авиокомпанията Turkish Airlines, изпълняващ редовен полет Брюксел – Истанбул, кацна аварийно на Летище София. Причината беше намерен на борда лаптоп без собственик със съмнения за взривно устройство. След приземяването на самолета на Летище София бяха задействани стандартните процедури съвместно на авиопревозвача, летищния оператор и МВР. Въздухоплавателното средство беше отведено на безопасно място. Пътниците бяха изведени и им бе оказано необходимото съдействие от всички служби на Летище София по време на извършването на проверката.

Развитието на ситуацията следеше служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова, която беше в постоянна връзка с летищните власти и ГД „ГВА“.

След извършените процедури по проверката не беше установена заплаха за пътниците и полетът продължи своя редовен маршрут.

Ремонтни дейности в обществена зона „Заминаване“ на Терминал 1
06.8.2014

   

Уведомяваме заминаващите през Терминал 1 на Летище София пътници и съпровождащите ги лица, че в периода 8 август – 22 септември 2014 г. ще бъде извършена подмяна на съществуващата настилка в салон „Заминаване“ – обществена зона.

Ремонтните дейности ще бъдат извършени на три етапа, без да бъде нарушавана оперативната функция на пътническия терминал на столичното летище.

Поетапното затваряне на зони в салон „Заминаване“ – обществена зона на Терминал 1, и съпровождащите го промени в технологията на обслужване няма да възпрепятстват достъпа до гишетата и търговските обекти, разположени на неговата територия.

За част от периода на ремонтните дейности ще бъде извършено временно преместване на гише „Летищна и полетна информация“. Новото местоположение ще бъде в западната част на салон „Заминаване“ – обществена зона, в непосредствена близост до магазина за продажба на вестници и списания.

За времетраенето на ремонтните дейности ще бъде обособен коридор, осигуряващ достъп до гишетата за продажба на самолетни билети.

Молим пътниците и посетителите да се съобразяват с въведените реорганизации и да следват указателните табели. Планираната подмяна на подовата настилка ще допринесе за повече комфорт в салон „Заминаване“ и ще даде израз на доброжелателното и приветливо отношение на „Летище София“ ЕАД към пътници и гости на столичното летище.

Предварително благодарим за разбирането и се извиняваме за причиненото временно неудобство.

 

 

Специална зона за пътниците в неравностойно положение
21.7.2014

Летище София вече има специална зона за пътниците в неравностойно положение, в която те могат да изчакат полета си. Тя е обособена на Терминал 2, „Заминаване”, до чекин гише №1.

От зоната могат да се възползват пътници с увреждания и ограничена подвижност, които са пристигнали преди обявения час за чекиране, или вече са с обработен багаж, но не бързат да се разделят с изпращачите си. Тези, които не са заявили предварително необходимостта от съдействие, също могат да изчакат в нея персоналния асистент от отдел „Индивидуални пътнически асистенти” на Летище София, който ще ги придружи до самолета.

Обособяването на специална зона за пътници в неравностойно положение е практика на голяма част от съвременните европейски летища. Така се осигурява удобство за тях и се улеснява обслужването им.

  
Снимки: Летище София

1 2 3 4 5 Следващ 


Всяка употреба на данни от полетното разписание, без изрично писмено разрешение на "Летище София" ЕАД, е забранена! "Летище София" ЕАД не носи отговорност за разпространението и употребата на данни от полетното разписание в средствата за масова информация и интернет, извършено от трети лица с търговска цел, без изрично писмено разрешение.