Великденски яйца за пътниците на Летище София
17.4.2014

В днешния ден Летище София съвместно с авиокомпания еasyJet зарадва пътниците с великденски яйца. Традицията повелява именно на Велики четвъртък да бъдат боядисани яйцата за празниците. Тук на летището те бяха картонени, но даваха настроение на около 3000 пътника през целия ден. Много от тях пожелаха да бъдат фотографирани за спомен. Символичното великденско яйце беше и за чуждите туристи, които вече пристигат да празнуват в България, и за нашите сънародници, които се отправят към чужди дестинации.
Поради съвпадението на християнския и католическия Великден тази година през Летище София в почивните дни от 18 до 21 април се очаква да преминат около 45 хиляди пристигащи и заминаващи пътници.
От София европейският превозвач easyJet извършва редовни полети до Лондон Гетуик, Лондон Станстед, Манчестър и Берлин.
Летище София и авиокомпания еasyJet пожелаха на своите клиенти и техните семейства светли Великденски празници и много хубави пътувания.

  

  
Снимки: Летище София
Аварийно кацане разигра Летище София
16.4.2014

 

Днес, 16 април, на Летище София се проведе пълномащабно учение по аварийно-спасителна дейност. Под ръководството на Аварийния щаб започна спасителна операция с разиграване на действия при аварийно кацане на самолет. В учението участваха и външни организации – Столично управление „Пожарна безопасност и защита на населението”, Център за спешна медицинска помощ, Български червен кръст, Дирекция „Национална система 112” при МВР.

По сценария самолет Airbus А 320 с общо 82 души на борда, от които 76 пътници и 6-ма екипаж, извърши аварийно кацане със спусната, но незаключена лява основна стойка на колесника. На борда на самолета имаше 3 т гориво, нямаше опасни товари. Бързите действия на пожарникарите от Летище София и от Столично управление „Пожарна безопасност и защита на населението” потушиха възникналия от разлив на гориво пожар отстрани на кацналия самолет. Командирът на екипажа съобщи за тежко пострадал пътник и издаде заповед към кабинния състав за начало на евакуацията.

Спускащите се по надуваемите аварийни слайдове бяха посрещани от противопожарната служба и аварийно-спасителната група на Летище София и насочени към изградения временен медицински пункт. Там те бяха разпределени според нуждата от спешна помощ от медицинската служба на летището и персонал на Български червен кръст. Ранените пътници бяха пренесени до зоната за триаж, откъдето биваха транспортирани по направления съгласно статуса им. Тежко пострадалият пътник беше евакуиран с медицински вертолет в направление за Военно-медицинска академия.

Хората без наранявания бяха превозени с автобуси до зона за прием и регистрация, обособена в салон „Заминаване” на Терминал 1. Там беше осигурено съдействието на психолог, както и предоставянето на храна, напитки, лекарства и консумативи за бебета и малки деца.

С отвеждането на последния пътник и член на екипажа от мястото на произшествието приключи първият етап на учението.

Вторият етап включваше преместването на авариралия самолет, загубил способността си да се придвижва самостоятелно (без да използва собствена тяга), с използване на наличното специализирано оборудване.

По време и на двата етапа Летище София функционираше в нормален режим на работа. Полетите се изпълняваха по разписание.

Целта на учението беше да се провери до каква степен всички служби, ангажирани в аварийно-спасителните дейности, постигат оптимален контрол над обстановката в случай на подобни кризисни обстоятелства. 

 
 Евакуация на авариралия самолет


Пътниците се спускат по надуваеми аварийни слайдове


Изграден е временен медицински пункт


В зоната за триаж подготвят ранените за откарване до столични болници


Хеликоптер ще транспортира тежко пострадал пътник до ВМА


Използване на специализирано оборудване за преместване на авариралия самолет, загубил способността си да се придвижва самостоятелно

Силно първо тримесечие за Летище София
14.4.2014

 

Пътници      

През първите три месеца от годината на Летище София са обслужени общо 833 278 пристигащи и заминаващи пътници, с което е постигнат ръст от 7,3 % спрямо първото тримесечие на 2013г.

Най-много са пътувалите по международни редовни линии – общо 748 143, при които увеличението е от 9% на годишна база. Принос за добрия резултат имат както българският превозвач България Ер (+18%), така и чуждестранните авиокомпании (+6%) от които водещи са Wizz Air, easyJet, Lufthansa, Turkish Airlines, Air Berlin. Ръст по брой на превозените пътници са постигнали също и Qatar Airways, Alitalia, LOT Polish Airlines, El Al, Olympic Air и Tarom.

Пътувалите по вътрешни линии са общо 27 282 пътника – с 1600 по-малко спрямо миналогодишните данни.

Пасажерите, предпочели чартърните пътувания за този период са намалели с 6 700 спрямо първото тримесечие на 2013 г., като техният общ брой за отчетния период е 51 589 в двете посоки.

 

Самолетодвижения

Ръст от 2,7% е регистриран в обслужените самолетодвижения на Летище София за периода януари - март 2014 г. Общо 9 428 са излетелите и кацнали самолети през този период спрямо 9 178 за предходния.

Увеличението е главно при редовните полети по международни линии, по които пазарният лидер България Ер постига ръст от 12%, а групата на чуждестранните превозвачи – 8 % на годишна база.

В останалите сегменти на полетите – чартърни, вътрешни, товарни, бизнес авиация, се наблюдава спад спрямо миналогодишния период.

 

Товари

През първите три месеца на 2014 г. на Летище София са обработени общо 4 032 т карго и поща, което представлява спад от 2,8% спрямо 2013 г. Водеща позиция запазват товарните полети с дял от 51% в общия товаропоток.

 

Летище София със 7% ръст на пътниците през март
14.4.2014

 

Броят на кацналите и излетели самолети на Летище София през март е 3 243 спрямо 3 191 за същия период на миналата година (+1,6%). По международни редовни линии се наблюдава ръст от 8%, а по вътрешните линии до Варна и Бургас – увеличение от 2 на сто на годишна база. При чартърните, товарните превози и бизнес авиация се наблюдава спад спрямо миналогодишния период.

Обслужените пътници през третия месец на годината са 292 797, с което е постигнат ръст от почти 7% спрямо миналата година. По международни редовни линии са пътували общо 271 343 пътника - с 8% повече спрямо март 2013 г., а по вътрешни линии - общо 10 330 пътници, което е с 2 % повече от същия период на миналата година.

Лек спад от 1,7% е отчетен при обработените товарни и пощенски пратки. Общият обем на каргото за месец март 2014 г. е 1 462 т спрямо 1 487 т за миналата година. Увеличение от 3% се наблюдава при тонажите, превозени по международни редовни линии за сметка на товарните полети, при които е отчетен спад от 6% вследствие оттеглянето на чешкия карго превозвач Silver Air.

 

Летище София ще проведе учение по аварийно-спасителна дейност
11.4.2014

 

Летище София съобщава на всички живеещи и работещи в района около аерогарата, както и на пътниците и посетителите на двата терминала, че на 16.04.2014 г. (сряда) от 10:00 до 13:00 ч. на територията на летището ще се проведе пълномащабно учение по аварийно-спасителна дейност. Ще се разиграват действия при аварийно кацане на самолет с участието и на външни организации – Столично управление „Пожарна безопасност и защита на населението”, Център за спешна медицинска помощ, Български червен кръст, Дирекция „Национална система 112” - МВР.

По време на учението Летище София ще функционира при нормален режим на работа. Полетите ще се изпълняват по разписание.

 

1 2 3 4 5 Следващ 


Всяка употреба на данни от полетното разписание, без изрично писмено разрешение на "Летище София" ЕАД, е забранена! "Летище София" ЕАД не носи отговорност за разпространението и употребата на данни от полетното разписание в средствата за масова информация и интернет, извършено от трети лица с търговска цел, без изрично писмено разрешение.