Рекордните 3,8 милиони пътници обслужи Летище София през 2014 г
21.1.2015

 
Летище София приключи 2014 г. с рекордните 3 815 158 обслужени пътници - 8,9% повече от предходната година.
Терминал 1 е посрещнал и изпратил над 1,2 милион пасажери, докато през Терминал 2 са преминали почти 2,6 милиона пътници.
 
По международни редовни линии са пътували 93 % от общия пътникопоток за годината. 4 % е делът на пасажерите по вътрешни линии, а организираните туристи съставляват 3 % от общия брой на пътуващите.
Водещите три авиокомпании - България Еър, Wizz Air и Lufthansa са превозили над 2,3 милиона пътници до от Летище София, което е 60 на сто от годишния пътникопоток.
През 2014 г. редовни полети по разписание са изпълнявани до 48 дестинации, обслужвани от 20 авиокомпании, сред които 3 нискотарифни.Най-предпочитаните направления през изтеклата година са Лондон, Виена и Франкфурт.
 
За 2014 г. на Летище София са излетели и кацнали 42 120 самолета, с което е постигнат ръст от 4 % спрямо 2013 г. Увеличението се дължи както на полетите по международни линии, които бележат 9% ръст, така и на чартърните превози, които са с 2% повече на годишна база. Известно намаление се наблюдава при бизнес авиацията, вътрешните и товарните полети.
 
С по-добри резултати Летище София приключва 2014 г. и по отношение на обслужения товаропоток. Обработениса общо 17 741 тона товарни и пощенски пратки, с 4,1 % повече, отколкото през 2013 г. Годишният ръст при товарите е от 3,7 %, а натоварените и разтоварени пощенски пратки са се увеличили с цели 7,6 на сто.
 
 
Декември 2014 г.
Последният месец от годината традиционно е по-силен за Летище София поради завишения интерес към пътнически и товарни въздушни превози около празничните дни.
Броят на обслужените самолети за този период е 3 139, с 34 повече спрямо същия месец на 2013 г.
Пристигналите и заминалите пътници са 291 804 (+5,2%), а обработените товари и поща са общо 1 864 тона (+28,1%).
 
            От 20 декември стартираха традиционните чартърни ски вериги от Великобритания на авиокомпаниите Thomson Airways, Thomas Cook Airline, BH Air. Новата за Летище София английска авиокомпания Jet 2 изпълнява зимна програма от Ийст Мидланд и Нюкасъл. За първи път през зимата на 2015 г. Летище София посреща групи туристи от Тел Авив, превозвани от авиокомпания Israir.
 
 
Благотворителен базар на Летище София
19.12.2014

           Служителите на Летище София организираха и тази година благотворителен коледен базар. На него те представиха свои сладкарски и кулинарни изделия, напитки, коледни картички, играчки, бижута, бродерия, плетива.

Фолклорният танцов ансамбъл на учениците от 106 ОУ „Григорий Цамблак“, което се намира в близост до летището, поздрави присъстващите с изпълнения на ръченица, Дайчово  и Искърско хоро.

Представители от различни служби на летището подгряха още повече празничното настроение с участието си в конкурса „Летище София търси таланти” със скечове, латино и български народни танци.

Подготвените за базара предмети бързо намериха своите купувачи. Със събраните средства ще бъдат осигурени книги и помагала за децата от 106 Основно училище.


  

   

  

Летище София с още редовни полети до Дубай
17.12.2014

Летище София отбеляза с официална церемония новите редовни полети до летище Дубай Интернешънъл. Те ще се осъществяват два пъти седмично от авиокомпания flydubai, която също е нова за столичното летище.

В събитието участваха Антон Гинев - зам.-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Христо Щерионов – изпълнителен директор на Летище София, Джейхун Ефенди – старши вицепрезидент на flydubai по търговските въпроси.

„През 2014 г. над 30 000 пътници са излетели от Летище София към дестинации в Персийския залив и техният брой непрекъснато расте. Искрено вярваме, че с полетите на flydubai България ще стане по-близка и привлекателна за множество туристи и делови партньори от Близкия изток, Азия и други отдалечени региони“, сподели г-н Христо Щерионов, изпълнителен директор на „Летище София“ ЕАД в сърдечно приветствие към новия партньор.

От началото на годината това е втората нова авиокомпания, която посреща столичното летище и третата нова редовна линия, която разкрива. От края на март полети до Белград започна да изпълнява новата авиокомпания Air Serbia, а от средата на май Wizz Air лети до Малмьо.

С допълнителните полети на flydubai от Летище София вече има общо пет полета седмично до Дубай. В дните вторник, четвъртък и събота полети до летище Дубай Ал Мактум Интернешънъл осъществява Wizz Air, а в сряда и неделя от Терминал 2 излитат полетите до Дубай Интернешънъл на авиокомпания flydubai.

През сезон Зима 2014/2015 от и до Летище София се предлагат директни пътнически полети по 43 редовни линии, от които 41 международни и 2 вътрешни.

  

Повече пътници и товари на Летище София през ноември
15.12.2014

 

Пътници

Ноември е един от най-слабите във въздушния транспорт, но въпреки това Летище София отчита общо 263 564 пристигнали и заминали пътници - с 4,7 % над данните от миналата година.

Пътувалите по международни редовни линии за периода са 251 140 (+5%), като най-голямо увеличение на превозените пътници спрямо ноември 2013 г. отбелязват Wizz Air, Lufthansa, LOT, Turkish Airlines, Qatar Airways, British Airways.

            Общо 9 975 са пасажерите по вътрешни линии, с 5% по-малко от предходната година.

 

Самолетодвижения

Общият брой на излетелите и кацнали самолети на Летище София през ноември 2014 г. е 3 112 спрямо 3 104 за миналогодишния период. Българските превозвачи са осъществили 29 на сто от самолетния трафик, а чуждестранните – 71 на сто.

 

            Карго

През изминалия месец на Летище София са обработени общо 1 588 т товарни и пощенски пратки, което спрямо ноември миналата година представлява ръст от 11,5 %.

 

От средата на месец декември редовни полети от летище Дубай Интърнешънъл до София открива авиокомпания flydubai. Нейните самолети ще кацат два пъти седмично в българската столица и ще бъдат обслужвани на Терминал 2.

 

През настоящия зимен сезон традиционните чартърни вериги със ски туристи от Великобритания ще се изпълняват освен от авиокомпаниите Thomson Airways, Thomas Cook Airlines и Би Ейч Ер и от английския превозвач Jet 2.

За първи път тази зима Летище София ще посрещне израелската авиокомпания Israir. Туристите от Тел Авив ще пристигат на Терминал 2 два пъти в седмицата – в четвъртък и неделя.

 

Дядо Коледа кацна с хеликоптер на Летище София
13.12.2014

  

Дядо Коледа и Снежанка бяха посрещнати от децата на Летище София

 

  
Подаръци получиха всички от джуджетата           Голяма радост бяха и снимките с 
на белобрадия старец                                          Дядо Коледа и Снежанка

  

Снежанка и джуджетата се забавляваха и танцуваха с децата, които поканиха Дядо Коледа да пристигне и догодина първо при тях


1 2 3 4 5 Следващ 


Всяка употреба на данни от полетното разписание, без изрично писмено разрешение на "Летище София" ЕАД, е забранена! "Летище София" ЕАД не носи отговорност за разпространението и употребата на данни от полетното разписание в средствата за масова информация и интернет, извършено от трети лица с търговска цел, без изрично писмено разрешение.