Отново концерт от класическа музика на Терминал 2
28.8.2014

 

    

Пътниците на Терминал 2 на Летище София слушаха днес изпълнения по музика на Дворжак, Флауър, Масне, Гардел, като и аранжиментите на Огнян Петров на известните "Тико - Тико", "Компарсита", "Павана"и др.

Струнен квартет от Симфониета "София" в състав Ивелина Петрова (цигулка), Мирослав Стойчев (цигулка), Иван Чочев (виола) и Десимира Велкова (виолончело), направи престоя на пътуващите и посрещачите на летището приятно преживяване. Градусът на настроението се повиши, а след всяко изпълнение музикантите получаваха дълго нестихващи аплодисменти.

Третият поред концерт е част от предвидените музикални изпълнения на територията на Летище София за периода 10 юни – 16 септември 2014 г., в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата 2019 г.

 
Снимка: Летище София

 

Флашмоб изненада пътниците на Летище София
21.8.2014

           

Танцова формация „Дживгари“ изпълни атрактивен шопски народен танц, след което покани пътници и гости на летището на голямо хоро. Флашмобът се случи на Терминал 2 при пристигането на полети от Милано, Мюнхен и др.

Инициаторите са сдружение на българите с опит и образование в чужбина „Тук-Там” и Летище София, а идеята е да бъде широко популяризирано предстоящото седмо издание на форума ”Кариера в България. Защо не?”, който се провежда под патронажа на Президента на Република България г-н Росен Плевнелиев.

Считан е за най-успешният кариерен форум у нас, който цели да бъдат подпомогнати младите българи, получили образование и опит в чужбина, да потърсят професионална реализация и развитие в родината си. На 10 септември 2014 г. в Интер Експо Център в София младите хора ще имат възможност да се срещнат с екипи на над 70 международни и български водещи компании и да направят информиран избор за своето професионално и лично развитие.

Летище София е партньор в цялостната кампания по представяне и популяризиране на форума, която стартира още в началото на август. Банери посрещат пътниците още при получаване на багажа, стикери и рекламни картички промотират събитието на двата терминала.

От 21 до 24 август в салоните за пътници и посрещачи се предлагат флайери и снимки със символа на ”Кариера в България. Защо не?” - куфар във формата на географската карта на България.

С тази инициатива Летище София продължи своите традиции в подкрепата на значими национални и социални каузи.         

 

Ръст от 9% на пътниците през юли
12.8.2014

За международните редовни линии увеличението е 11%

 

Пътници

През изминалия юли Летище София е обслужило общо 362 800 пътници в двата летищни терминала, с което е постигнато увеличение от 9% на годишна база. Авиокомпаниите, опериращи от Терминал 2, са били предпочетени от 68 на сто от пътувалите по международни и вътрешни линии. Останалите 32 на сто от общия летищен пътникопоток са преминали през Терминал 1.

Международните редовни линии остават с най-голям дял по брой обслужени пътници - 338 543 (93%) и в разгара на лятото отбелязват сериозен ръст от 11% в сравнение с юли 2013 г.

Общият брой на пътувалите по вътрешни маршрути е 21 480, което е с 12% по-малко от предходната година. Ръст от 2% е регистриран в лятната чартърна програма, където броят на организираните туристи е 2 247.

 

Самолетодвижения

Общо 3 901 са излетелите и кацнали самолети на столичното летище през юли 2014 г., което означава 4,3% ръст в сравнение с миналата година. Увеличението при международните редовни полети е 10 на сто, повлияно от по-големия брой полети на чуждестранните авиокомпании, опериращи до София. Сред тях с най-голям принос са Wizz Air, LOT, Lufthansa.

 

Карго

През изминалия месец на Летище София са обработени общо 1 440 т карго и пощенски пратки, спрямо 1 518 т за същия месец на 2013 г. (-5,1%).

Ремонтни дейности в обществена зона „Заминаване“ на Терминал 1
06.8.2014

   

Уведомяваме заминаващите през Терминал 1 на Летище София пътници и съпровождащите ги лица, че в периода 8 август – 22 септември 2014 г. ще бъде извършена подмяна на съществуващата настилка в салон „Заминаване“ – обществена зона.

Ремонтните дейности ще бъдат извършени на три етапа, без да бъде нарушавана оперативната функция на пътническия терминал на столичното летище.

Поетапното затваряне на зони в салон „Заминаване“ – обществена зона на Терминал 1, и съпровождащите го промени в технологията на обслужване няма да възпрепятстват достъпа до гишетата и търговските обекти, разположени на неговата територия.

За част от периода на ремонтните дейности ще бъде извършено временно преместване на гише „Летищна и полетна информация“. Новото местоположение ще бъде в западната част на салон „Заминаване“ – обществена зона, в непосредствена близост до магазина за продажба на вестници и списания.

За времетраенето на ремонтните дейности ще бъде обособен коридор, осигуряващ достъп до гишетата за продажба на самолетни билети.

Молим пътниците и посетителите да се съобразяват с въведените реорганизации и да следват указателните табели. Планираната подмяна на подовата настилка ще допринесе за повече комфорт в салон „Заминаване“ и ще даде израз на доброжелателното и приветливо отношение на „Летище София“ ЕАД към пътници и гости на столичното летище.

Предварително благодарим за разбирането и се извиняваме за причиненото временно неудобство.

 

 

Специална зона за пътниците в неравностойно положение
21.7.2014

Летище София вече има специална зона за пътниците в неравностойно положение, в която те могат да изчакат полета си. Тя е обособена на Терминал 2, „Заминаване”, до чекин гише №1.

От зоната могат да се възползват пътници с увреждания и ограничена подвижност, които са пристигнали преди обявения час за чекиране, или вече са с обработен багаж, но не бързат да се разделят с изпращачите си. Тези, които не са заявили предварително необходимостта от съдействие, също могат да изчакат в нея персоналния асистент от отдел „Индивидуални пътнически асистенти” на Летище София, който ще ги придружи до самолета.

Обособяването на специална зона за пътници в неравностойно положение е практика на голяма част от съвременните европейски летища. Така се осигурява удобство за тях и се улеснява обслужването им.

  
Снимки: Летище София

1 2 3 4 5 Следващ 


Всяка употреба на данни от полетното разписание, без изрично писмено разрешение на "Летище София" ЕАД, е забранена! "Летище София" ЕАД не носи отговорност за разпространението и употребата на данни от полетното разписание в средствата за масова информация и интернет, извършено от трети лица с търговска цел, без изрично писмено разрешение.